Idilično turistično središče se je spremenilo v prizorišče groze, trpljenja in smrti. Foto: EPA
Idilično turistično središče se je spremenilo v prizorišče groze, trpljenja in smrti. Foto: EPA
Po napadu so turisti skušali čim prej zapustiti to mondeno letovišče. Na fotografiji italijanski turisti. Foto: EPA
Recepcija enega od hotelov v Šarm El Šejku povsem uničena. Foto: EPA
Kljub napadu se nekateri turisti brezskrbno kopajo v Šarm El Šejku. Foto: EPA

Po vsej verjetnosti so storilci povezani tudi z napadom v Tabi lanskega oktobra, ko je bilo ubitih 34 ljudi, vendar njihova identiteta in namen ostajajo neznani.

Prvi namigi iz preiskave kažejo na odgovornost lokalnih ekstremistov iz vrst sinajskih puščavskih beduinov (ti naj bi pod vodstvom egiptovskega Palestinca zakrivili napad v Tabi) ali pa izolirane teroristične celice, ki je le ohlapno povezana v Al Kaidino mrežo svetovnega terorizma.

Preiskovalci raziskujejo tudi povezavo storilcev s tujimi skrajneži, vendar trenutno ni nobenih dokazov, ki bi nakazovali na povezanost napada in tistih, ki so pred dnevi pretresli London. Odgovornost za napad sta sicer prevzeli dve skupini - skupina, povezana z Al Kaido, in še neznana lokalna skrajna skupina.

Napadi so bili dobro koordinirani. Prvi eksploziji sta odjeknili skoraj hkrati in uničili razkošen hotel s 176 sobami in parkirišče avtobusov, ki stoji blizu bara, v katerem se zadržujejo domačini.

Množične aretacije
Ljudi so aretirali v Šarm El Šejku in drugje po Sinajskem polotoku, zaslišujejo pa jih glede vpletenosti v napad. Ne glede na veliko število priprtih pa še nihče ni bil obtožen. Delovanje policije spominja na dogodke ob napadu na Tabo, ko so po njih aretirali 3.000 ljudi. Veliko se jih je kasneje pritoževalo zaradi mučenja.

Egiptovski predsednik Hosni Mubarak je obljubil, da bodo našli storilce napada, in dodal, da je napad še povečal namero, da izkorenini terorizem. Ameriški predsednik George Bush je osebno poklical egiptovskega kolega in mu zagotovil svojo podporo.

Usklajene eksplozije
V treh napadih v letoviškem mestu Šarm El Šejk, od katerih sta bila dve eksploziji avtomobilov, je umrlo 88 ljudi, več kot 200 je ranjenih. Med mrtvimi so poleg Egipčanov še dva Britanca, dva Nemca, Italijan in Čeh, so sporočili iz tamkajšnje bolnišnice.

Luknje v sistemu
Napadalci so tudi našli luknje v varnostni shemi letovišča, saj je bil hotel Gazala eden redkih, do katerega je dostop mogoč z glavne ceste brez večjih težav, Stari trg, kjer je odjeknila druga eksplozija, pa sploh nima nobenih varnostnih preverjanj.

Včeraj pozno popoldne so bili hotelske recepcije polne ljudi, ki so na vsak način hoteli zapustiti Egipt. Nekateri turisti so se odločili, da bodo na prosti let čakali kar na letališču.

Odjeknilo tudi v Kairu
V egiptovskem glavnem mestu Kairu pa je eksplodirala manjša bomba, napolnjena z žeblji, in ranila 33-letnika, ki jo je nosil. Policija eksplozije ne povezuje s terorističnimi napadi. Neimenovani predstavnik varnostnih sil je pojasnil, da gre verjetno za preprodajalca stare šare, ki je nevede domov prinesel staro neeksplodirano bombo.