Izmed šest milijonov pobitih Judov je bilo okoli 3,5 milijona Poljakov. Foto: EPA
Izmed šest milijonov pobitih Judov je bilo okoli 3,5 milijona Poljakov. Foto: EPA
Koncentracijsko taborišče Auschwitz
V taborišču so bili zaprti večinoma Judje. Foto: EPA

Vse dvomljivce morije nemškega nacističnega režima v drugi svetovni vojni je ob tem označil za fanatike. "Holokavst lahko zanikajo samo fanatiki, naša naloga pa je, da te trditve zavrnemo kadar koli, kjer koli in komur koli," je poudaril v svoji izjavi.

V nemškem parlamentu so na dan osvoboditve taborišča Auschwitz pred 61 leti pripravili spominsko sejo, na kateri se je zbrala vsa politična elita, med njimi kanclerka Angela Merkel in predsednik države Horst Köhler.

27. januarja 1945 je sovjetska Rdeča armada osvobodila koncentracijsko taborišče Auschwitz, v katerem je umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi, večinoma Judov. Umorjenih je bilo tudi 85.000 Poljakov drugih veroizpovedi, 20.000 Romov, 15.000 Rusov in 12.000 pripadnikov drugih narodov.
Glavni govor je imel 93-letni profesor Ernst Cramer, ki je preživel taborišče v Buschenwaldu. Ostro je kritiziral nedavne izjave iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada o holokavstu kot mitu, obenem pa spomnil na skupno odgovornost vseh, da se Auschwitz nikoli ne ponovi.

Spominja se vsa Evropa
Spominske slovesnosti so potekale tudi v številnih drugih krajih po vsej Evropi. Številni preživeli v Auschwitzu so se skupaj s poljskim premierjem Kazimierzom Marcinkiewiczem zbrali v tem zloglasnem taborišču na Poljskem, kjer je med vojno umrlo od 1,1 do 1,5 milijona ljudi, in prižgali sveče.

V Varšavi je celo vozil tramvaj z narisano rumeno Davidovo zvezdo, kakršno so morali nositi vsi Judje v okupirani Evropi.

ZN obsodil relativizacijo
Svetovni dan spomina na žrtve holokavsta letos poteka prvič, potem ko je to lani novembra sprejela Generalna skupščina Združenih narodov. 90 članic je takrat podprlo resolucijo, v kateri so ostro obsodile vsakršno relativiziranje ali zanikanje nacističnih zločinov in tudi vsako obliko verske nestrpnosti ali diskriminacije.