V iranskem Svetu varuhov sedi 12 ljudi, šest pravnikov in šest verskih voditeljev. Foto: EPA
V iranskem Svetu varuhov sedi 12 ljudi, šest pravnikov in šest verskih voditeljev. Foto: EPA
Iran
Po predsedniških volitvah v Iranu, ki so potekale 12. junija, so se v Iranu začele množične demonstracije. Foto: EPA
Iran
Iranski protestniki so prepričani, da bi moral na volitvah zmagati Mir Hosein Musavi. Foto: EPA

Svet varuhov je najvplivnejše telo v Iranu, ki skrbi za nadzor nad skladnostjo ustave in zakonov s šiitskim verskim naukom. Sestavlja ga šest verskih voditeljev, ki jih imenuje ajatola, in šest pravnikov, ki jih imenuje sodna veja in jih potrdi parlament. Iranska ustava zapoveduje, da mora Svet varuhov sestavljati šest verskih vodij, "ki se zavedajo trenutnih potreb in vsakdanjih težav", in šest pravnikov, "ki so specializirani za različne veje prava in jih izvoli iranski parlament".

Glavna naloga Sveta varuhov je, da interpretira iransko ustavo, poleg tega pa je v njegovi pristojnosti še potrjevanje vseh zakonov, ki jih sprejme parlament, nanje pa lahko vloži tudi veto, če presodi, da niso v skladu z ustavo in islamskim pravom. Svet nadzoruje izvedbo volitev, poleg tega pa mora preverjati ideološko zanesljivost vseh kandidatov na parlamentarnih ali predsedniških volitvah, lahko pa jih tudi izključi iz volilne tekme ali jim prepove možnost predsedovanja in službovanja v parlamentu.

Varuhi se zamenjajo vsakih šest let
Člani Sveta varuhov so imenovani za šest let, pri tem se polovica članov zamenja vsaka tri leta, trenutno pa imajo večino konservativci. Svet varuhov je v zadnjih letih igral ključno vlogo pri sprejemanju zgolj ene interpretacije iranskega zakona in od kandidature na volitvah odvrnil številne reformiste.

Svet sprožil gonjo proti reformistom
V preteklosti je Svet varuhov diskvalificiral na tisoče reformističnih kandidatov za poslance in predsednika države ter blokiral številne zakone, še posebej tiste, ki jih je sprejel parlament v obdobju 2000-2004, ko so v njem dominirali reformisti. Reformisti so se v tem obdobju trudili tudi, da bi zmanjšali pristojnosti Sveta, kar pa se je izkazalo za izjemno neučinkovito, saj je Svet varuhov na volitvah leta 2005 prepovedal kandidiranje vsem razen šestim od 1.000 kandidatov. Po posredovanju vrhovnega vodje sta lahko kandidirala še dva kandidata, kandidaturo pa so prepovedali tudi vsem ženskam.

Svet varuhov je imel veliko zaslug tudi pri večanju vloge in vpliva islamske revolucionarne garde, ki je ideološka vojska, ločena od iranske vojske, na gospodarsko in kulturno življenje v državi.

Je svet objektiven?
Na (ne)objektivnost sveta kaže tudi podatek, da na letošnjih predsedniških volitvah eden izmed kandidatov, nekdanji priljubljeni predsednik Mohamed Katami, svojih načrtov za kandidaturo proti predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu ni predal Svetu varuhov, saj je bil prepričan, da mu bodo kandidaturo preprečili na podlagi prepričanja, da ni dovolj predan islamskim vrednotam.