Priseljevanje v Švico se zmanjšuje že tretje leto zapored. Foto: EPA
Priseljevanje v Švico se zmanjšuje že tretje leto zapored. Foto: EPA

Švicarska vlada bo tako za Romune in Bolgare izdala le 996 petletnih dovoljenj za bivanje. Prosto premikanje delovne sile med Švico in EU-jem je zaradi dvostranskih sporazumov večinoma zagotovljeno, a Švica ima s t. i. varovalkami možnost enostransko omejiti število prihodov priseljencev, če njihovo število preseže določen prag, poroča Reuters.

Število romunskih in bolgarskih delavcev je bilo po odpravi omejitev junija lani za 3.300 več, kar je dvakratno povečanje glede na leto 2015. Vlada je sporočila, da prihaja v Švico opravljat sezonska dela v sektorjih z nadpovprečnimi stopnjami brezposelnosti vse več delavcev iz omenjenih držav. Vlada pa je zdaj uporabila "eno od orodij za nadzor priseljevanja". V Švici z okoli 8,4 milijona prebivalcev sicer živi 14.300 Romunov in 8.112 Bolgarov, kažejo vladni podatki. Četrtina vseh prebivalcev države je tujcev.

Ni prvič, da Švica uvaja tovrstne omejitve. Leta 2013 je sprejela podobne omejitve za osem srednje- in vzhodnoevropskih držav, vključno z Madžarsko, Poljsko in Slovaško.

Evropska komisija obžaluje
Bukarešta s švicarskim ukrepom ni zadovoljna. Tudi Evropska komisija je v sredo sporočila, da obžaluje zadnjo potezo švicarske vlade, še posebej, ker se število državljanov EU-ja, ki prosijo za dovoljenje za prebivanje v Švici, pravzaprav zmanjšuje.

Priseljevanje v Švico se je lani zmanjšalo že tretje leto zapored. Leta 2016 je tako prišlo okoli 143.100 priseljencev, kar je pet odstotkov manj kot leto prej, 78.000 tujcev pa je Švico zapustilo, kar je 5,6-odstotni porast.