Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tatovi so se morali za dostop do škatle povzpeti čez ozko jekleno brv, kot so presenečeno ugotovili razočarani plezalci domačega plezalnega kluba, pa so po kraji celo nadaljevali pot naprej na 2941 metrov visok Dauberhorn, poroča BBC.

Škatla za prostovoljne prispevke pripada lokalnemu plezalnemu klubu, ki skrbi za najdaljšo zaščiteno plezalno pot na prelazu Gemmi nad vasjo Laukerbad.

Kar je najbolj presenetilo vse, je, da je omenjena škatla dostopna le za najbolj izkušene plezalce. Ferata je označena s stopnjo 5, kar je najtežja stopnja in vključuje številne zahtevne točke, med njimi tudi navpično lestev. "Kakšni ljudje so to?" so na Facebookovi strani zapisali razočarani plezalci. "Plezalni klub skrbi za ferato brezplačno, ne prosimo za ničesar, zdaj pa je nekdo ukradel denar, ki smo ga dobili, da lahko z njim vzdržujemo pot."

Tisti, ki so odkrili krajo, menijo, da so tatovi to dobro načrtovali. Ne le, da so imeli s seboj potrebno plezalno opremo, temveč tudi orodje, s katerim so razbili škatlo in ukradli denar. Kot kaže, pa so potem z denarjem nadaljevali vzpon na vrh Dauberhorna.

Za zdaj ni znano, koliko denarja je bilo v škatli, po oceni gorskega vodnika Richarda Werlena naj bi bilo najmanj med 420 in 520 evri. V zadnjih dneh je bilo vreme lepo, zato so se za vzpon odločili številni plezalci.

V plezalnem klubu še vedno upajo, da se bo storilec spametoval in vrnil denar. Lepa tolažba zanje pa je 500 frankov, ki jih je daroval lokalni darovalec.

Gotovina je v Švici še vedno zelo široko uporabljena. V zadnjih letih poročajo o številnih ropih švicarskih bankomatov, iz katerih je bilo ukradenih več milijonov frankov, še poroča BBC. Ker je nadzor nad njimi slab, so postali tarča številnih tatov iz celotne Evrope.