Thaci zavrača obtožbe na svoj račun, zapisane v poročilu Martyja. Foto: EPA
Thaci zavrača obtožbe na svoj račun, zapisane v poročilu Martyja. Foto: EPA
Boris Tadić
Tadić je vesel, da je nekdo raziskal zločine nad srbskim prebivalstvom na Kosovu. Foto: EPA

Boris Tadić meni, da bo mednarodna skupnost po objavi poročila poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja o zločinih nad Srbi drugače gledala na vprašanje Kosova. Dodal je, da je Srbija večkrat prosila, naj se zločini nad srbskim prebivalstvom raziščejo, a da teh "pozivov v predhodnih desetletjih niso resno jemali", da pa je zdaj "zaradi Dicka Martyja slika drugačna".

Tadić meni, da je bila do zdaj v očeh mednarodne skupnosti Srbija edini krivec za dogodke v nekdanji Jugoslaviji, da pa po poročilu Martyja taka teza "pade v vodo".

Srbski predsednik se je zavzel za vseobsežno preiskavo, ki naj bi pokazala, kaj se je dogajalo na Kosovu. Upa, da bi taka preiskava osvetlila proces nastajanja države Kosovo.

Thaci bi se sešel s Tadićem
Na vprašanje, ali je po objavi poročila spremenil mnenje o kosovskem premierju Hashimu Thaciju, v poročilu opisanem kot vodja kosovske mafije, ki naj bi prekupčevala s človeškimi organi in mamili, je Tadić odvrnil, da zastopa javne interese Srbije in da ne nastopa v javnosti na osnovi osebnih simpatij.

Thaci je medtem Tadića povabil na pogovore o dialogu med Prištino in Beogradom, ki naj bi potekali pod pokroviteljstvom Evropske unije. "Tadić je oseba z največjo legitimnostjo v Srbiji, na Kosovu pa sem jaz politik z največ glasovi. V interesu obeh držav je, da se zgodi najino srečanje, ki bi lahko pomenilo začetek gradnje novih odnosov med Kosovom in Srbijo," je za prištinski časnik Express svoj poziv utemeljil Thaci.

Thaci napovedal tožbo Martyja
Srbija je bila do zdaj pripravljena na pogovore zgolj na ravni strokovnjakov in ne na politični ravni. Priština želi na teh pogovorih razrešiti tudi meddržavna vprašanja, kot so carine in vprašanje meja.

Kosovski premier je ponovil kritiko Martyja, ki naj bi bil "del kluba proti neodvisnosti Kosova" in mu zagrozil s tožbo zaradi klevetanja. Martyja je pozval, naj si pripravi dobre odvetnike, saj se roki pravici zaradi svojega klevetanja zagotovo ne bo izognil. Obenem je še dejal, da so domnevno tihotapljenje mamil, orožja in človeških organov med oboroženim konfliktom na Kosovu preiskovali že trikrat - najprej misija ZN na Kosovu (Unmik), nato druge institucije skupaj s haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, nazadnje pa misija EU na Kosovu (Eulex). Slednja je Martyja pozvala, naj ji dostavi dokaze za svoje obtožbe.

Poročilo "napad na prijatelje Kosova"
Thaci je dodal je, da je bil cilj poročila "napad na Kosovo". Na vprašanje, ali v mednarodnih krogih obstaja načrt o njegovi odstranitvi iz politike, je Thaci odgovoril, da odlično sodeluje z mednarodno skupnostjo ter da so obtožbe proti njemu "uperjene proti ZDA in drugim mednarodnim prijateljem" Kosova.

Pobudo za poročilo dala Rusija
Marty med obiskom v Rusiji zatrdil, da se po objavi spornega poročila ne boji za svoje življenje ali pa fizičnega napada Albancev. Konstantin Kosačev, predsednik zunanjepolitičnega odbora ruske dume, s katerim se je sestal Marty, je pojasnil, da je pobuda za pripravo poročila prišla iz ruske delegacije pri Parlamentarni skupščini SE takoj po tem, ko je o trgovini z organi začela govoriti nekdanja glavna haaška tožilka Carla del Ponte. Martyju se je zahvalil, da je poročilo pripravil na pošten in objektiven način.