Podoba novega tajskega vodstva: generali so prevzeli oblast, tretji z leve pa je prvi mož vojske in vodja prevrata Boniaratkalin. Foto: Reuters
Podoba novega tajskega vodstva: generali so prevzeli oblast, tretji z leve pa je prvi mož vojske in vodja prevrata Boniaratkalin. Foto: Reuters
Vodja prevrata, načelnik generalštaba Sondi Boniaratkalin
Tajska se je včeraj zbudila s tanki na ulicah, vojska pa je prevzela celotno oblast v državi. Foto: Reuters

Svet za politične reforme, ki je prevzel vodenje države in ki ga upravlja vojska pod vodstvom načelnika generalštaba Sondija Boniaratkalina, je prepovedal politična zborovanja, kritično poročanje novinarjev in spremljanje tujih informativnih TV-postaj. Nova oblast je tudi zaprla meje z Laosom in Mjanmarjem.

V televizijskem nagovoru je Boniaratkalin dejal, da je bil udar nujen zaradi hudih sporov v družbi, in napovedal, da vojska na oblasti ne bo ostala dolgo, saj to ni njen cilj. Njihov cilj je ponovno poenotenje naroda in končanje erozije demokratičnih institucij. Študente je povabil, naj mu pomagajo pripraviti demokratične volitve.

Novi premier v dveh tednih
Te bodo potekale čez približno leto dni, v tem času bo vojska napisala novo ustavo, ki naj bi jo potrdili na referendumu. V dveh tednih pa bo vojska po besedah Boniaratkalina oblast predala novemu premierju, katerega ime še ni znano. V generalštabu naj bi že potekala posvetovanja, komu bodo položaj zaupali.

Premiera verjetno čaka sojenje
Odstavljeni premier Taksin Šinavatra v času prevrata ni bil v državi, saj je bil na zasedanju Generalne skupščine ZN-a v New Yorku. Njegovega tesnega sodelavca Čidčaja Vanasatidjo so doma priprli. Šinavatra je iz New Yorka dopotoval v London, kaj ga čaka doma, pa ni znano. V Londonu naj bi se sestal s člani svoje družine. Po besedah enega od prevratnikov je Taksin Šinavatra "sonarodnjak" in je doma dobrodošel - kot vsi ostali Tajci. Vendar pri tem ni zanikal, da ga čaka sojenje zaradi suma korupcije.

Slovenci niso ogroženi
Slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je na Tajskem trenutno okoli 200 Slovencev, ki pa niso ogroženi. Državni udar je namreč potekal mirno. Na ulicah ni nasilja, ljudje pa so mirni in hitijo po svojih opravkih. Tudi letalski promet poteka normalno, na častno konzulko Slovenije v Bangkoku ali na veleposlaništva EU-ja v tej državi pa se slovenski državljani niso obrnili. Slovenski MZZ zaenkrat tudi ne bo objavil posebnega opozorila pred potovanjem na Tajsko.

Vodja prevrata, načelnik generalštaba Sondi Boniaratkalin