Tajski kralj je v državi velika moralna avtoriteta, zato se je na ulicah Hua Hina zbralo na tisoče ljudi. Foto: EPA
Tajski kralj je v državi velika moralna avtoriteta, zato se je na ulicah Hua Hina zbralo na tisoče ljudi. Foto: EPA
Tajski kralj Bumibol Aduljadedž
Tajski kralj Bumibol Aduljadedž med svojo vožnjo po ulicah Hua Hina. Foto: Reuters

"Naš narod je dolgo užival srečo, ker smo bili enotni in ker smo vsi izpolnili svoje naloge v dobro države. Vsak Tajec se mora tega zavedati in prevzeti svojo vlogo v dobro države, za njeno stabilnost in varnost," je kralj povedal v nagovoru iz svoje palače v obmorskem mestu Hua Hin, kjer je potekala slovesnost v njegovo čast. Kralj vsako leto ob svojem rojstnem dnevu nagovori ljudstvo, ljudje pa ta govor nestrpno pričakujejo, saj vedno osvetli razmere v državi.

Na slovesnost, ki jo je prenašala tudi televizija, je kralj prišel na invalidskem vozičku, na slovesnosti pa se je zbrala tajska politična in gospodarska elita, tudi premierka Jingluk Šinavatra. Kralj se je v okviru uradnih slovesnosti v sprevodu peljal tudi po ulicah mesta. Na ulice Hua Hina je prišlo na tisoče Tajcev, oblečenih v rumeno barvo, ki je povezana s kraljem, da bi ujeli pogled na monarha, ki zaradi slabega zdravja že od avgusta dalje živi v Hua Hinu.

Prvi premor v protestih, uperjenih proti vladi
Rojstni dan kralja, ki ga Tajci zelo spoštujejo in častijo, je omogočil tudi premor v več tednov trajajočih protestih, kjer nasprotniki vlade zahtevajo odstop premierke Jingluk. Protesti so se sicer v Bangkoku začeli 24. novembra, nasilni pa so postali konec tedna in v ponedeljek, ko so se protestniki spopadli s policijo, porušili policijske barikade in napadli urad premierke. Zadeve so se malce umirile v torek, ko so policisti naredili korak nazaj in umaknili barikade.

Razmere pa kljub temu ostajajo napete, saj so protestniki že za petek napovedali nadaljevanje protestov. "Po kraljevem rojstnem dnevu se bomo naprej borili, dokler ne bomo dosegli svojega cilja," je povedal nekdanji namestnik premierja in vodja protestov Sutep Taugšuban. Kot rečeno, protestniki zahtevajo odstop vlade pod vodstvom premierke Jingluk Šinavatra, ki naj bi jo zamenjal ljudski svet, saj trdijo, da državo dejansko vodi njen brat in nekdanji premier Taksin Šinavatra, ki je obtožen korupcije, od leta 2006 pa je v izgnanstvu.

Najdlje vladajoči monarh na svetu
Bumibol je najdlje vladajoči monarh na svetu, saj Tajski vlada že 67 let. Je velika moralna avtoriteta v državi, ki jo zaznamuje zgodovina politične nestabilnosti. V preteklosti je že večkrat posredoval in uspelo mi je prispevati k razrešitvi kriz, a se v zadnjih letih zaradi vse slabšega zdravstvenega stanja vse redkeje pojavlja v javnosti. Tako ni bil dejaven niti v krizi leta 2010, ki so jo prav tako zaznamovali protesti, takrat v podporo bratu premierke in nekdanjemu premierju Taksinu Šinavatri.