Pozivi z vsega sveta po izpustitvi Su Čijeve so do zdaj naleteli na gluha ušesa pri mjanmarskih generalih. Foto: EPA
Pozivi z vsega sveta po izpustitvi Su Čijeve so do zdaj naleteli na gluha ušesa pri mjanmarskih generalih. Foto: EPA

63-letna Nobelova nagrajenka za mir je 13 od zadnjih 19 let preživela zaprta in zadnji šestletni hišni pripor bi se moral izteči maja letos, a je vojaška hunta že našla nov izgovor, da jo lahko še naprej drži stran od javnosti, še posebej pred volitvami, ki so napovedane za prihodnje leto in s katerimi želi vladajoči režim pridobiti vsaj nekaj legitimnosti.

Kršitev hišnega pripora
Po bizarnem incidentu, ko je na njen dom vdrl neki Američan in tam celo prespal, se je San Su Či znašla na sojenju, kjer ji očitajo, da je prekršila pravila hišnega pripora, ko je ameriškemu vsiljivcu dovolila ostati v svoji hiši. Grozi ji do pet let zapora. Tudi sicer je v Mjnamaru domačinom prepovedano gostiti tujce na svojih domovih.

Obama je odločno obsodil hišni pripor in sojenje Su Čijevi označil za lažno. Po besedah ameriškega predsednika s sojenjem opozicijski voditeljici pada senca dvoma na pripravljenost mjanmarskih oblasti, da bi bili odgovorni člani mednarodne skupnosti.

Aung San Su Či se je v nemilosti oblasti znašla po letu 1990, ko je njena Nacionalna liga za demokracijo premočno zmagala na parlamentarnih volitvah, a ji nato vojaška hunta ni pustila prevzeti oblasti.

G. V.