Vodtelja sta se strinjala, da bi lahko odhod iz Iraka pomenil katastrofo. Foto: EPA
Vodtelja sta se strinjala, da bi lahko odhod iz Iraka pomenil katastrofo. Foto: EPA
Razstreljen avtomobil v središču Bagdada
Napadalec v Bagdadu se je z avtomobilom zaletel v avtobus in ubil številne potnike. Foto: EPA

Po pogovorih z britanskim premierjem Tonyjem Blairom je dodal, da bo odhod omenjenih sil mogoč šele takrat, ko bo Irak pripravljen. Prezgoden umik bi lahko po mnenju Talabanija pomenil zmago za upornike. Že določitev datuma umika bi po njegovem mnenju lahko pomagala skrajnežem.

Nov eksploziv iz Irana?
Blair pa je po pogovorih dejal, da so bile britanske sile v Iraku napadene z novim eksplozivom, ki ga povezujejo z Iranom. Dodal je, da bi bile lahko nove eksplozivne naprave, ki niso bile uporabljene samo proti britanskim silam, ampak tudi drugod po Iraku, povezane tudi s skrajnim šiitskim gibanjem Hezbolah, ki deluje v Libanonu. Podrobnosti za zdaj ni navajal.

Iraški premier Ibrahim Džafari pa je zanikal podatke, da se Iran vmešava v notranje zadeve Iraka in dejal, da gre za nepreverjene obtožbe. Dodal je, da so vezi med Irakom in Iranom trenutno zelo prijateljske in da se še izboljšujejo, na kar so v Iraku ponosni.

Napadeno naftno ministrstvo
V dveh ločenih napadih v iraški prestolnici in Kirkuku na severu države je bilo ubitih več zaposlenih na ministrstvu za nafto. Prvi napad se je zgodil na avtobusni postaji ob stavbi ministrstva v Bagdadu. V trenutku, ko so potniki vstopali na avtobus, se je vanj z avtomobilom zaletel samomorilski napadalec in se razstrelil.

Pri tem je umrlo najmanj deset ljudi, osem pa je ranjenih. Po podatkih policije so bile vse žrtve zaposleni na ministrstvu. Drug incident se je zgodil v Kirkuku, kjer je skrajnež streljal na vozilo iraškega ministra za nafto in pri tem ubil pet njegovih osebnih varnostnikov.