Foto: EPA
Foto: EPA
Afganistanski kmetje
Afganistanci so naveličani desetletij vojn ter spopadov in bi se radi vrnili k normalnemu življenju. Foto: EPA
Ameriški vojaki v Afganistanu
Ameriški vojaki iščejo pripadnike Al Kaide predvsem na jugu in jugovzhodu Afganistana ob meji s Pakistanom. Foto: EPA

Nekaj sto talibanov je silovito napadlo mesto Mosa Kala v južni pokrajini Helmand, okoli 470 kilometrov jugozahodno od prestolnice Kabul, v devetih urah spopadov, ki so sledili, pa je bilo ubitih 40 talibanov in 13 policistov.

Najhuje po padcu talibanov
V napadu na Mosa Kalo, ki je pogosto prizorišče spopadov, so se talibani osredinili na vladne zgradbe in policijske postaje. Namestnik guvernerja Helmanda je dejal, da je bil to najhujši napad v pokrajini po padcu režima talibanov konec leta 2001. Za red v pokrajini sicer skrbijo britanski vojaki, ki pa v spopad niso bili vpleteni.

Američan žrtev samomorilca
V Heratu na zahodu Afganistana se je z avtomobilom bombo razstrelil samomorilski napadalec in poleg sebe ubil še ameriškega civilnega pogodbenega delavca. Odgovornost za napad je prevzel talibanski poveljnik. V Heratu so nameščeni tudi slovenski pripadniki v mednarodnih silah, ki skušajo zagotoviti varnost in red v Afganistanu.

Nato pošilja okrepitve
V zadnjih mesecih so talibani okrepili svoje napade na vladne sile in tuje vojake, v nekaterih delih države pa so spopadi najhujši od padca režima talibanov. Zaradi negotovih razmer države članice zveze Nato v Afganistan pošiljajo okrepitve in število tujih vojakov se bo povečalo z 9.000 na 16.000. ZDA ima nastanjenih 23.000 vojakov, kar je največ od ameriškega vojaškega napada oktobra leta 2001.

Pripadniki sil Nata skrbijo predvsem za varnost in red na posameznih območjih, medtem ko je glavna naloga večine ameriških vojakov še vedno iskanje pripadnikov Al Kaide in njenega vodje Osame bin Ladna.

Z okrepljenimi napadi, ki zahtevajo tudi žrtve med tujimi vojaki, naj bi talibani skušali vplivati na javno mnenje v državah članicah Nata glede pošiljanja novih vojakov v Afganistan.