V Afganistanu je trenutno okoli 150.000 tujih vojakov. Foto: EPA
V Afganistanu je trenutno okoli 150.000 tujih vojakov. Foto: EPA

Nato je na vrhu v Lizboni sklenil, da bo do leta 2014 končal bojne operacije v Afganistanu in do takrat afganistanskim oblastem postopoma predal odgovornost za varnost v državi, medtem ko bo zavezništvo prevzelo bolj podporno vlogo, predvsem v obliki urjenja vojakov.

V sporočilu za javnost so talibani sporočili, da je v Lizboni podpisani sporazum pokazal, da je ZDA spodletelo pri zagotavljanju vojaške pomoči Nata in njegovih držav članic. Sporazum so sicer označili kot dobro novico za Afganistance in vse ljubitelje svobode po svetu.

"Nesmiselna vojna"
Talibani so znova pozvali k takojšnjem umiku tujih sil iz Afganistana in opozorili, da bo zavlačevanje z umikom vodilo samo še k več "tragičnim dogodkom in bitkam v nesmiselni, vsiljeni in na poraz obsojeni vojni. "

Kljub že okoli 150.000 tujim vojakom je bilo letošnje leto najnasilnejše od padca talibanskega režima konec leta 2001 in nič ne kaže, da bi talibanski uporniki popuščali, ampak ravno nasprotno, saj napade širijo tudi na območja, ki so bila prej sorazmerno varna.