Upor talibanov se je v zadnjem letu zelo okrepil. Foto: EPA
Upor talibanov se je v zadnjem letu zelo okrepil. Foto: EPA

Iz Afganistana poročajo o treh samomorilskih napadih, v katerih je skupaj umrlo 19 ljudi, ranjenih pa je tudi več otrok.

Na jugu Afganistana se je v množici otrok razstrelil samomorilski napadalec in ubil štiri vojake zveze Nato, več 10 otrok pa ranil. Napad se je zgodil v južni pokrajini Kandahar, ko se je samomorilec na kolesu zapeljal med kanadske vojake, ki so otrokom delili zvezke in pisala. Odgovornost za napad so prevzeli talibani.

Drug napad se je zgodil v Heratu na zahodu države, ko se je samomorilski napadalec pripeljal na motornem kolesu pred neko mošejo in sprožil bombo. Umrlo je 11 ljudi. V tem delu Afganistana je nastanjenih tudi 54 slovenskih vojakov. TV Slovenija je poročala, da je z njimi vse v redu. V tretjem napadu v Kabulu so umrli 4 afganistanski policisti.

Od padca talibanskega režima pred petimi leti se je nasilje v državi letos zelo povečalo, zato je zveza Nato države članice pozvala k okrepitvi števila vojakov. Trenutno je v državi 20.000 Natovih vojakov, za zdaj pa še nobena država ni dala zagotovila, da bo tja poslala dodatne čete.