Malali je pakistanska vlada lani podelila prvo nacionalno nagrado za mir. Foto: EPA
Malali je pakistanska vlada lani podelila prvo nacionalno nagrado za mir. Foto: EPA
Hudo ranjeno dekle so nemudoma prepeljali v bolnišnico v Islamabadu. Foto: Reuters

Napad, po katerem se najstnica zdravi na intenzivni negi, je bil povračilo za njeno kampanjo za pravico do izobraževanja v dolini Svat, nekdanjem oporišču talibanskih skrajnežev v Pakistanu.

Malala Jusafzaj je zaradi boja za pravico deklic do izobraževanja, ki so ga talibani v času svoje vladavine v dolini prepovedali, uživala mednaroden ugled.

Dekle, ki ji je vlada v Islamabadu lani podelila prvo nacionalno nagrado za mir, je pozornost pritegnila pred tremi leti z blogom na britanskem BBC-ju. Takrat so islamski skrajneži terorizirali prebivalce Svata in zažigali tamkajšnje šole za deklice.

Poškodovani še dve sošolki
Njen neustrašen boj je opozoril na usodo več 10.000 deklic, ki so jim islamisti po vsem severozahodu Pakistana, kjer se vladne sile že od leta 2007 borijo proti talibanom, odrekli pravico do izobraževanja.

Na Jusafzajevo, ki je bila lani nominirana tudi za otroško mednarodno nagrado za mir, so talibanski skrajneži streljali sredi belega dne v glavnem mestu Svata Mingora, potem ko so v zasedi ustavili šolski kombi, v katerem se je vozila s sošolkami.
Poleg 14-letne Jusafzajeve so ranili še najmanj dve deklici. Hudo poškodovano Jusafzajevo, ki ji je krogla prebila lobanjo, a zgrešila možgane, so prepeljali na intenzivno nego v bolnišnico v Pešavarju. Najstnica je zunaj smrtne nevarnosti.

"Zahodno misleče dekle"
Talibani so medtem sporočili, da so napad na Jusafzajevo izvedli, potem ko so jo večkrat opozorili, naj neha govoriti proti njim. "Je zahodno misleče dekle. Vedno govori proti nam. Napadli bomo vsakogar, ki bo govoril proti talibanom," je sporočil talibanski predstavnik Ehsanula Ehsan.

Talibani so med letoma 2007 in 2009 nadzorovali večji del doline Svat, od koder naj bi jih pakistanska vojska povsem pregnala julija 2009. A ob današnjem napadu so se znova pojavila vprašanja o varnostnih razmerah v tej dolini.

Napad na mlado borko za človekove pravice je naletel na ostre obsodbe. Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari je ob obsodbi poudaril, da taki napadi ne bodo zamajali odločnosti države v boju proti islamskim skrajnežem ali v podpori izobraževanju žensk. V Amnesty International so medtem napad označili za "pretresljivo dejanje nasilja" nad deklico, ki se pogumno bori za izobraževanje.