Pakistanski talibani naj bi bili odgovorni tudi za
napad na hotel Marriott v Islamabadu, ki je 20. septembra lani zahteval 60 smrtnih žrtev. Foto: EPA
Pakistanski talibani naj bi bili odgovorni tudi za napad na hotel Marriott v Islamabadu, ki je 20. septembra lani zahteval 60 smrtnih žrtev. Foto: EPA

Bajtulah Mehsud, za katerega so ZDA razpisale pet milijonov dolarjev nagrade, je prevzel odgovornost za ponedeljkov napad, v katerem je bilo po zadnjih podatkih ubitih 12 ljudi, hkrati pa je zagrozil z novimi podobnimi napadi. Po njegovih besedah je bil napad maščevanje za napade ameriških brezpilotnih letal na plemenskih območjih v Pakistanu.

Najbolj iskani talibanski upornik v Pakistanu naj bi bil odgovoren tudi za atentat na nekdanjo pakistansko premierko Benazir Buto, ki se je zgodil decembra 2007. Napovedal je oblikovanje t. i. sveta mudžahedinov, ki bo povezal več uporniških skupin, s čimer naj bi se okrepili napadi na ameriške sile in sile Nata v Afganistanu.

Mehsud je prevzel odgovornost tudi za napad 23. marca na policijsko postajo v Islamabadu (umrla je ena oseba) in nedavni napad na policijo v mestu Banu na severozahodu Pakistana.

M. R.