Vojaki so napad talibanov odbili, trdi Isaf. Foto: EPA
Vojaki so napad talibanov odbili, trdi Isaf. Foto: EPA

Napadalci so ob zori napadli nadzorno točko afganistanske vojske pred Natovim oporiščem. Napad je trajal dve uri, vojaki pa so napadalce – eden izmed njih je nosil samomorilski pas - odbili, še preden so lahko vstopili v oporišče.

Odgovornost za napad so prevzeli talibani in sporočili, da je v napadu sodelovalo 14 napadalcev, ki naj bi ubili več afganistanskih in Isafovih vojakov. Poveljstva mednarodnih sil Isafa je te navedbe zavrnilo kot pretiravanje in zatrdilo, da med ubitimi ni bilo nobenega tujega vojaka. Vsaj štirje napadalci naj bi nosili uniforme afganistanske vojske, kar naj bi talibani pogosto uporabljali kot preobleko za lažjo infiltracijo.

Pozneje je eksplozija bombe na motornem kolesu v pokrajini Kunduz ubila dva policista in šest civilistov. V napadu na tržnici v okrožju Emam Sehab, katerega tarča naj bi bil lokalni vojaški vodja, je bilo ranjenih 18 ljudi.

Napadi prihajajo v neugodnem času za voditelje evropskih članic Nata, ki so pod vedno večjim pritiskom domače javnosti, da naj se umaknejo iz Afganistana.