V New Yorku se je množici protestnikov pridružilo tudi nekaj estradnikov. Foto: EPA
V New Yorku se je množici protestnikov pridružilo tudi nekaj estradnikov. Foto: EPA
Protestniki zahtevajo zvezno obtožnico proti oproščenemu Zimmermanu. Foto: EPA
Sodbo Zimmermanu komentiral tudi Obama

Protestniki zahtevajo, da se proti 29-letnemu Zimmermanu vloži zvezna obtožnica. Protesti proti odločitvi sodišča potekajo pod okriljem Nacionalne akcijske mreže, ki jo vodi aktivist za človekove pravice Al Sharpton. Na tisoče ljudi se je pod sloganom "Pravica za Trayvona" zbralo pred zveznimi sodišči v Chicagu, Los Angelesu, Miamiju in New Yorku.

Sharpton je podpornikom dejal, da želi spremembo zakonodaje, kot je tista v Floridi, po kateri je bil Zimmerman lahko oproščen. "Radi bi spremenili zakone, da se kaj takšnega nikoli več ne bi zgodilo," je dejal. Mati ubitega Trayvona Sybrina Fulton pa je množici dejala: "Danes je bil to moj otrok. Jutri bo morda vaš." Po poročanju Al Džazire se je v New Yorku zbralo okoli 1.000 ljudi. Sharpton je dejal, da so protesti načrtovani v več kot 100 mestih.

Obama priznal rasizem
V petek se je glede sodbe oglasil tudi ameriški predsednik Barack Obama. Dejal je, da se zelo malo temnopoltih Američanov ni soočilo z rasnim profiliranjem. Afroameričane je ta primer tako prizadel, saj ga vidijo skozi "izkušnje in zgodovino, ki se ne konča", je dejal Obama. Kot je dejal, se Afroameričani zelo zavedajo rasnih neenakosti pri izvajanju zakonov.

"Vse to prispeva k občutku, da če bi bil v enak scenarij vključen svetlopolti najstnik, bi bila morda drugačna tako izid kot posledica," je dejal ameriški predsednik. Tudi sam je bil žrtev rasnega profiliranja, je dejal Obama, pri čemer je izpostavil, da so mu sledili med nakupovanjem. "Malo je Afroameričanov, ki niso imeli izkušnje, da so ljudje zaklepali avtomobile, ko so hodili čez cesto," je dejal.

Obama je pozval, naj ostanejo protesti mirni, saj naj bi vsako nasilje "onečastilo to, kar se je zgodilo Trayvonu Martinu". Ameriški pravosodni minister Eric Holder je v sredo sicer pozval k premisleku glede zakonodaje, ki dovoljuje uporabo smrtonosne sile, če se nekdo počuti resno ogroženega.

Sodbo Zimmermanu komentiral tudi Obama