V terorističnih napadih najbolj nastradajo civilisti. Foto: EPA
V terorističnih napadih najbolj nastradajo civilisti. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad
Iran in njegov predsednik Mahmud Ahmadinedžad sta najbolj zagrizena ameriška sovražnika. Foto: EPA

V letnem poročilu ameriškega zunanjega ministrstva piše, da je bilo leta 2007 skupno izvedenih 14.499 terorističnih napadov, kar je malce manj kot leta 2006, ko jih je bilo 14.570, vendar je število smrtnih žrtev naraslo z 20.872 na 22.658. Večina žrtev je muslimanov.

Največ žrtev v Iraku
Na lestvici premočno vodi Irak, kjer je bilo kar 60 odstotkov smrtnih žrtev zaradi terorizma in 43 odstotkov vseh napadov. Iraku na drugem mestu sledi Afganistan, kjer je bilo 1.127 terorističnih napadov, medtem ko se je v Pakistanu v enem letu število napadov povečalo kar za sto odstotkov.

Kljub obsežnemu ameriškemu boju proti terorizmu je teroristična mreža Al Kaida še vedno največja grožnja ZDA in njenim zaveznicam. Odročne predele Pakistana je Al Kaida uporabila, da se ponovno organizira, sklene zavezništva z drugimi skrajnimi skupinami in ubite ali ujete člane zamenja s svežimi močmi.

V napadih, za katere je odgovornost prevzela organizacija pod vodstvom Osame bin Ladna je, je bilo ubitih ali ranjenih 5.400 civilistov, med katerimi je bilo 2.400 otrok in več kot polovica muslimanov.

Iran najbolj dejaven pri terorizmu
Seznam držav, ki podpirajo terorizem, ostaja nespremenjen. Kot smo se že navadili v preteklih letih, so na njem znova Iran, Severna Koreja, Sirija in Sudan. Najbolj dejaven pri podpori terorističnim skupinam je še naprej Iran, ki pomaga skrajnemu libanonskemu gibanju Hezbolah, palestinskim skrajnim skupinam, šiitskim milicam v Iraku in talibanskim upornikom v Afganistanu.

G. V.