Vodja opozicijskega Zavezništva za Švedsko je pred volitvami obljubljal, da bo znižal davke. Foto: EPA
Vodja opozicijskega Zavezništva za Švedsko je pred volitvami obljubljal, da bo znižal davke. Foto: EPA
Goran Persson
Persson se po desetih letih poslavlja od premierskega mesta. Foto: EPA

Po za zdaj še neuradnih podatkih švedske volilne komisije je opozicijsko Zavezništvo za Švedsko dobilo nekaj več kot 48 odstotkov glasov volivcev in tako premagalo vladajoče socialdemokrate premierja Görana Perssona, ki so prejeli nekaj več kot 46 odstotkov glasov. Zmagovalna stranka bo imela v 349-članskem parlamentu 178 sedežev, stranka premierja Perssona pa šest sedežev manj.

Z zmago Reinfeldta se končuje 12-letna vladavina socialdemokratov na Švedskem, premier Persson, ki je državo vodil deset let, pa je že priznal poraz in odstopil. Dejal je tudi, da se bo odpovedal vodilnemu položaju v stranki, ki pa si bo prizadevala za zmago za prihodnjih volitvah.

Obljube znižanja davkov in brezposelnosti
41-letni Reinfeldt je s svojo koalicijo štirih strank pred volitvami obljubil znižanje davkov in prenovo države blaginje, zavezali pa so se tudi k povečanju števila delovnih mest in posledičnemu zmanjšanju brezposelnosti, ki naj bi bila na Švedskem kar 20-odstotna.

Reinfeldt si prizadeva za vstop Švedske v Nato in za večjo vlogo države v EU-ju, nima pa nobenega namena v naslednjih štirih letih razpisati referenduma za sprejetje evra kot uradne valute.

Volilna udeležba je bila rekordna, več kot 81-odstotna, kar kaže na željo Švedov po spremembah.