Gibanje Okupirajmo Frankfurt se med drugim zavzema za konec pomoči z denarjem davkoplačevalcev finančni industriji, spodbudo solidarne pomoči skupni skupni evropski valuti in demokracijo v pravem pomenu besede. Foto: EPA
Gibanje Okupirajmo Frankfurt se med drugim zavzema za konec pomoči z denarjem davkoplačevalcev finančni industriji, spodbudo solidarne pomoči skupni skupni evropski valuti in demokracijo v pravem pomenu besede. Foto: EPA
Okupirajmo Frankfurt
Gibanje Okupirajmo Frankfurt je postavilo svoj tabor v neposredni bližini Evropske centralne banke. Foto: EPA
Okupirajmo Frankfurt
Gibanje Okupirajmo Frankfurt se je začelo 15. oktobra 2011. Foto: EPA
Okupirajmo Frankfurt
Lokalne oblasti trdijo, da so v taboru slabe higienske razmere. Foto: EPA

Nemške oblasti so napovedale, da bodo, če aktivisti gibanja Occupy Frankfurt (Okupirajmo Frankfurt) zaradi slabih higienskih razmer, manjših kaznivih dejanj in alkohola ne bodo sami odstranili svojega kampa poleg Evropske centralne banke, to storile same.

Za dodatna pojasnila, kaj se pravzaprav dogaja v taboru Okupirajmo Frankfurt, smo vprašali nemško aktivistko Jule (priimka na željo sogovornice ne objavljamo), ki je udeleženka tabora vse od njegovega začetka 15. oktobra 2011.

Kje leži pravi razlog, da vas želijo frankfurtske oblasti deložirati?
Dobro vprašanje, a odgovor nanj je zelo zapleten. Nekateri politiki v Frankfurtu nas ne marajo, saj v našem taboru živijo tudi Romi iz Romunije. Očitajo nam, da oni niso politični aktivisti.
Koliko pa jih živi v vašem taboru?
Ena družina, ki ima pet otrok. Za nas ni sprejemljivo, da se bo mesto namesto nas odločalo, kdo je politični aktivist in kdo ne. Menimo, da bomo o svojem protestu in protestnikih odločali sami.
To pa verjetno ni edini razlog?
Ne, seveda ne. Konservativnim politikom ni všeč naša liberalna miselnost in spodbujanje tem, kot so mednarodna solidarnost, pobude proti vojni, proti kapitalizmu.

Koliko so utemeljene njihove obtožbe, da so v vašem taboru pomanjkljive higienske razmere?
Naš tabor je v takšnem predelu mesta, kjer je visoka stopnja kriminala. Seveda nas obiščejo tudi ljudje, ki imajo težave z alkoholom ali drogo, pridejo tudi berači in brezdomci. A mi jih nočemo odgnanjati, češ: ''Vi niste politični aktivisti, niste del višjega sloja, zato morate oditi.'' Razložimo jim, da lahko ostanejo, a le če bodo spoštovali naša pravila, to pomeni nobenega verbalnega in fizičnega nasilja.

Še vedno ne razumem, ali težave povzročajo le ti vaši naključni obiskovalci ali pa iz tabora, recimo, zaudarja, so po tleh smeti. Imate v taboru res tovrstne težave?
Ne bi govorila o težavah v našem taboru, a kot sem že rekla, ljudje, ki prihajajo k nam, so družbeni problem. Med drugim pa ima tudi naše delo tako družben kot politični vpliv in tega nekateri politiki ne sprejemajo.
So grožnje oblasti o podrtju vašega tabora resne?
Da.

In kako vas bodo izgnali?
Verjetno bodo prišli policisti.

Imate že kakšno taktiko, kako se jim boste uprli?
Predvsem bomo miroljubni, saj je naš moto “Respect Existence or Expect Resistance'' (Spoštuj življenje ali pričakuj odpor).

Kdaj pa bodo 'prišli po vas'?
Pričakujemo, da se bo to zgodilo v petek, saj smo na sodišče vložili pritožbo. Zdaj obe strani čakamo na odločitev sodnika.

Je gibanje Okupirajmo Frankfurt v skoraj letu dni že pustilo vidnejše sledi?
Da, predvsem smo naredili spremembo sami pri sebi. Poleg tega pa se v desetih letih v nemških medijih ni nikoli govorilo o kritiki kapitalističnega sistema, zdaj se. Zavedati se moramo, da bodo današnje težave Nemčije bo jutri težave Slovenije. To je le vprašanje časa.

In če vas bodo pregnali, boste odnehali ali boste našli nov prostor pod svobodnim soncem?
Ostali bomo in še naprej izvajali decentralizirane akcije. Ne bodo se nas znebili kar tako.