Tibetanci so ob kitajski okupaciji leta 1959 ostali brez domovine. Foto: EPA
Tibetanci so ob kitajski okupaciji leta 1959 ostali brez domovine. Foto: EPA

Zaradi posledic samosežiga je 20-letna nuna umrla, kar je že deveta smrtna žrtev protestnih samosežigov Tibetancev v jugozahodni pokrajini Sečuan od marca in že v peta v tem mesecu, so sporočili iz organizacije Free Tibet. Nuna Tenzin Vangmo je samomor iz protesta storila na poti v bližini njenega samostana, nedaleč stran od mesta Aba oziroma, po tibetansko, Ngaba.

Priče poročajo, da naj bi pred tem pozvala k verski svobodi in vrnitvi tibetanskega verskega voditelja dalajlame iz izgnanstva. Za zdaj še ni jasno, kakšna je usoda dveh ustreljenih protestnikov.

Organizacija Free Tibet je opozorila pred morebitno zaostritvijo razmer v Tibetu. "Število in pogostost samosežigov je brez primere," je opozorila predstavnica organizacije Stephanie Brigden. Informacije z območja nakazujejo, da je vse več Tibetancev pripravljenih na samomor, da bi tako opozorili na nevzdržne in brutalne kršitve človekovih pravic proti Tibetancem, je opozorila.

Zagrenjenost in ogorčenost
Pred jasnimi znaki "globoke zagrenjenosti in ogorčenosti" Tibetancev je opozoril tudi novi politični vodja tibetanske vlade v izgnanstvu Lobsang Sangay. Zavzel se je za nujno reševanje njihovih problemov, in to pri samih koreninah.

Brigdenova pa je še opozorila, da samosežig ni tradicionalna oblika protesta med Tibetanci. Prvi se je zgodil marca ob tretji obletnici krvavega zatrtja velikih protestov Tibetancev v Ngabi leta 2008, ko je bilo ubitih 13 tibetanskih protestnikov. Kitajske oblasti naj bi se na ta dogodek ostro odzvale.

Tako so na območju močno okrepili navzočnost varnostnih sil, ki izvajajo oster nadzor prebivalstva. Prihaja do samovoljnih aretacij, racij po hišah, uvedli so številne zapore cest in omejitve gibanja, prekinjene pa so internetne in druge komunikacijske povezave, navajajo v organizaciji.