Računalniki so omogočili nepričakovan razvoj glede udejstvovanja javnosti v družbi. Foto: EPA
Računalniki so omogočili nepričakovan razvoj glede udejstvovanja javnosti v družbi. Foto: EPA

S tem je želela opozoriti na skokovito naraščanje in vse večji vpliv vsebin, ki jih uporabniki praviloma zastonj ustvarjajo na blogih, pri izmenjavanju videodatotek ali na medmrežnih skupnostih.

Naslov je mišljen kot nagrada javnosti za "prevzemanje prevlade v globalnih medijih" v meri, kot je do zdaj v zgodovini še ni bilo. Do zdaj so namreč samo novinarji ljudem popisovali dogodke v daljnih krajih. V današnjih časih pa lahko svetovno javnost z nekim dogodkom v Iraku na primer seznanja kar mimoidoča priča, ki ima ob sebi telefon s kamero. Prav svetovni splet pa je orodje, ki vse to omogoča, dodajajo v Timu.

Med letošnjimi nominiranci so bili še iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, kitajski predsednik Hu Džintao, severnokorejski voditelj Kim Džong Il in nekdanji ameriški dežavni sekretar James Baker.

Sporne izbire v preteklosti
Revija že od leta 1927 nagrado podeljuje osebnosti, ki je najbolj zaznamovala medijsko dogajanje v preteklem letu. Njegove nominacije so bile za marsikoga že tudi sporne, saj je bil leta 1938 ime leta Adolf Hitler, leta 1979 pa ajatola Homeini.

Lansko nagrado so si delili Bill Gates z ženo Melindo in Bono, leta 2004 pa je bil ime leta George Bush.