Fotografija, ki je svoje mesto našla tudi na seznamu 'najbolj neposrečenih srečanj, ujetih v objektiv'. Clinton in Lewinskyjeva naj bi se v 18 mesecih devetkrat intimno zbližala. Foto: Reuters
Fotografija, ki je svoje mesto našla tudi na seznamu 'najbolj neposrečenih srečanj, ujetih v objektiv'. Clinton in Lewinskyjeva naj bi se v 18 mesecih devetkrat intimno zbližala. Foto: Reuters
Monica Lewinsky
Monica Lewinsky je zaradi škandala postala pravi popkulturni fenomen. Z besedami 'Poznana sem po stvari, po kateri ni ravno dobro, da si poznan,' je nekoč zavrnila prošnjo za avtogram, kljub temu pa se ji ni bilo težko pojaviti v več oglasih. Pozneje je imela velike težave s težo, preselila se je v New York in delala kot dopisnica za britansko televizijsko postajo. Na televiziji Fox je vodila tudi resničnostno oddajo o zmenkarijah Mr. Personality. Foto: EPA

Čeprav so se generacije v Beli hiši zamenjale, po svetu pa se je zvrstilo že veliko takšnih in drugačnih dogodkov, je verjetno vsem ostal v spominu škandal, v katerega je bil vpleten 42. ameriški predsednik, doma iz Arkansasa, in ki je privedel celo do javne obtožbe pred odpoklicem (impeachment).

Zgodba se je začela leta 1995, ko je takrat 22-letna Monica Lewinsky s kolidža prišla kot pripravnica v Belo hišo. Demokrat Clinton je bil prvič za predsednika izvoljen leta 1993, torej je bil nekje na sredini svojega prvega mandata (v Ovalni pisarni je predsednikoval do leta 2001).

"Zadrgagate" in "Seksgate"
Kmalu sta se zapletla v zunajzakonsko razmerje, ki naj bi trajalo 18 mesecev, a je na dan prišlo šele po tem, ko je temnolasa Lewinskyjeva že končala "služenje" predsedniku in se zaposlila v Pentagonu. Takrat je podrobnosti njune afere zaupala prijateljici in sodelavki na obrambnem ministrstvu Lindi Tripp, ki je njun telefonski pogovor na skrivaj posnela.

Preiskovalcu Kennethu Starru, ki je takrat predsednika preiskoval zaradi drugih zadev, ga je dostavila šele, ko je Lewinskyjeva pod prisego v ločenem primeru Paule Jones, ki je predsednika tožila zaradi spolnega nadlegovanja, izjavila, da s Clintonom ni imela razmerja. Takrat se je klobčič začel razpletati, mediji pa so kar tekmovali, kdo bi škandal poimenoval bolj sočno - "Monicagate", "Sexgate" ali "Zippergate", novinarji in politiki pa so po ustih ves čas "valjali" temno modro obleko, na kateri naj bi bile sledi predsednikove sperme.

"Nikomur nisem nikoli rekel, naj laže"
26. januarja leta 1998, ko je bil pritisk medijev neznosen, je Clinton sklical tiskovno konferenco, na kateri je ostro zanikal vse govorice, da se je z Lewinskyjevo zapletel v spolno razmerje, in zavrnil obtožbe, da jo je prosil, naj pod prisego laže o njunem razmerju. "Nikomur nisem nikoli rekel, naj laže. Niti enkrat. Nikoli. Te obtožbe so napačne, jaz pa se moram spraviti nazaj delat za Američane." Sobo je zapustil, ne da bi odgovoril na kakšno vprašanje.

A s tem "ogenj" še zdaleč ni bil pogašen, zato Clintonu, ki mu je žena Hillary v težkih dneh ves čas stala ob strani, ni ostalo več nič drugega, da je avgusta v televizijskem govoru skok čez plot le priznal. Mesec dni pozneje je Starr štiriletno preiskovalno delo o Clintonu "strnil" v 445 strani dolgo javno poročilo, ki je bilo podlaga za "impeachment". Škandal je povzročil, da so mediji in strokovnjaki vseh vrst razglabljali o definicijah spolnosti in ali je oralni seks tudi spolni odnos.

Senatorji: Ni kriv
Clinton je postal šele drugi ameriški predsednik, ki se je moral braniti pred to najhujšo obtožbo, a ni želel odstopiti. Po 21 dneh sojenja, 12. februarja leta 1999, so senatorji presodili, da je predsednik oproščen obtožb laganja pod prisego in oviranja sodstva.

V posnetkih si oglejte Clintonovo zanikanje in nato priznanje skoka čez plot.