Čečenske varnostne sile so pod popolnim nadzorom Kadirova in predstavljajo strah in trepet za domačine, saj jih obtožujejo umorov, ugrabitev in posilstev. Foto: EPA
Čečenske varnostne sile so pod popolnim nadzorom Kadirova in predstavljajo strah in trepet za domačine, saj jih obtožujejo umorov, ugrabitev in posilstev. Foto: EPA
Ramzan Kadirov
Kadirova je zaradi njegove lojalnosti nekdanji ruski predsednik Vladimir Putin odlikoval z medaljo heroj Rusije. Foto: EPA
Grozni
Grozni je danes obnovljen in nič več ne spominja na v vojni popolnoma uničeno mesto. Foto: EPA

Samomorilski napadalec se je razstrelil med množico v bližini koncertne dvorane v čečenski prestolnici v trenutku, ko so ga ustavili policisti. Po nekaterih poročanjih naj bi napadalec skušal vdreti v koncertno dvorano, v kateri se je takrat nahajalo okoli 800 ljudi. Podatki o žrtvah se razlikujejo in govorijo o štirih oziroma petih mrtvih policistih.

"Uporniki v krčih"
Nekdanji poveljnik upornikov in sedanji Kremlju zvesti čečenski predsednik Ramzan Kadirov, ki vlada s trdo roko, je napad označil kot "spektakularen odraz agonije in krčev, ki jih čečenski banditi doživljajo pred smrtjo". Po njegovih besedah gre za poskus, da se ovira prizadevanja za popoln izbris upornikov. Kadirov meni, da so vsi ti poskusi jalovi.

Popolna oblast Kadirova
Čečenija je bila prizorišče dveh vojn ruske vojske s separatističnimi uporniki - leta 1994 in leta 1999. Po zadnji vojni so nadzor nad kavkaško republiko prevzeli Rusi in nastavili sebi lojalno marionetno oblast, ki jo sedaj pooseblja predsednik Kadirov, ki je nenehno pod udarom človekoljubnih organizacij zaradi obtožb o sistematičnem kršenju človekovih pravic, kar naj bi izvajale njegove milice.

Sredi julija so v sosednji Ingušiji našli mrtvo ugledno rusko borko za človekove pravice Natalijo Estemirovo, in to le nekaj ur po tem, ko so jo ugrabili na njenem domu v Čečeniji. Njeni kolegi so za umor obtožili prav Kadirova, ki pa je obtožbe zanikal, in napovedli tožbo proti organizaciji Memorial, kjer je delala Estemirova.

Potem ko se je prepričala, da ima Kadirov oblast in nadzor popolnoma v svojih rokah, je Rusija aprila letos končala protiteroristično kampanjo.

Srečanje prinaša upanje
Mogoče nekaj upanja za mir in spravo v nemirni republiki predstavlja nepričakovano srečanje predsednika čečenske vlade v izgnanstvu Ahmeda Zakajeva in predsednika čečenskega parlamenta Dukuvaha Abdurahmanova, ki sta se v petek pogovarjala v Oslu. To je bilo prvo srečanje med obema stranema po osmih letih.

Pogovori so se vrteli okoli političnih in ne vojaških rešitev za politična vprašanja, je povedal Zakajev, ki je izrazil navdušenje, da se je zgodilo takšno srečanje. Zakajev je bil do leta 2000 eden vodilnih čečnskih upornikov, nato pa je pobegnil v Veliko Britanijo, kjer je dobil politični azil.