Ko trenirka dobi simbolni pomen. Foto: EPA
Ko trenirka dobi simbolni pomen. Foto: EPA
Kongresnik Bobby Rush med svojim protestnim nastopom. Foto: Youtube
Trayvon je združil Američane v množičnih protestih. Foto: EPA
Starša ubitega najstnika na lovu za pravico. Foto: EPA
Za kapuce. Foto: EPA

Demokrat Bobby Rush je poudarjal, da se mora rasno razlikovanje v ZDA končati, predsedujoči, republikanec Greg Harper iz Misisipija, pa je začel energično udarjati s kladivom in nato poklical policista, ki je Rusha pospremil z odra. Rush je namreč kršil pravilo, ki med nastopi v kongresu prepoveduje pokrivala.

To je bil le eden izmed vrste dogodkov po vseh ZDA v zvezi s 17-letnim Trayvonom Martinom, ki ga je 26. februarja v predmestju Orlanda na Floridi ustrelil 28-letni varnostnik George Zimmerman. Neoboroženi Martin je hodil po zagrajenem naselju v kraju Sanford, oblečen v trenirko s kapuco, zaradi česar naj bi se belemu Zimmermanu v kombinaciji s črno barvo kože zazdel sumljiv.

Zimmerman ga je ustrelil, a ga policija ni aretirala, ker ima Florida zakon, ki dovoljuje tovrstne usmrtitve, če se človek počuti ogroženega, in še posebej, če ni prič, ki bi trdile nasprotno. Zimmerman je policistom na zaslišanju povedal, da ga je Trayvon Martin udaril v nos in mu zabijal glavo v pločnik ter mu skušal vzeti pištolo. Za temnopolte Američane ni nobenega dvoma, da Zimmerman laže, in prepričani so, da je Trayvon mrtev, ker je bil temnopolt.

Oče proti očetu
Zimmermanu v bran je stopil njegov oče Robert Zimmerman, ki trdi, da je Trayvon njegovemu sinu zagrozil, da ga bo ubil, nato pa da ga je pretepel tako brutalno, da je bil Zimmerman prisiljen poseči po orožju. "Trayvon Martin mu je dejal nekaj v smislu: Umrl boš, in še naprej pretepal Georgea. Na neki točki je George izvlekel pištolo in storil, kar je storil," je povedal Zimmerman za TV-postajo WOFL.

Družina ubitega fanta meni ravno nasprotno in se pri tem sklicuje na na novo objavljeni policijski posnetek, ki prikazuje Zimmermana ob prihodu na zaslišanje na policijsko postajo. "Video kaže, da je vse, kar Zimmerman govori in kar poroča policija, laž," je povedal Trayvonov oče Tracy Martin.
"Iz tega, kar sem videl, Zimmerman ni imel na obrazu niti kaplje krvi, nobene trave na zadnji strani oblečil, nobenih ureznin na zatilju." Po besedah družinskega zastopnika Benjamina Crumpa je video dokaz, da je Zimmermanova zgodba laž in da so tamkajšnje oblasti pri preiskavi hudo zamočile.

Zbiranje podpisov
V Sanfordu se nadaljujejo demonstracije, prav tako drugod po ZDA. V New Yorku so demonstrirali celo mestni svetniki, po svetovnem spletu se zbirajo podpisi, v torek pa so preiskavo in aretacijo Zimmermana v kongresu zahtevali tudi starši pokojnega Tracy Martin in Sybrina Fulton.

Trenirke s kapuco so postale izjemno priljubljene, saj z njimi izkazujejo solidarnost z ustreljenim in z drugimi temnopoltimi, ki so sumljivi tudi zaradi načina oblačenja. "Ni vse v obleki," je za CNN po izgonu iz kongresa povedal Rush, ki je od smrti svojega sina leta 1999 odločen nasprotnik orožja. Kapuce so postale še bolj priljubljene, ko je voditelj televizije Fox Geraldo Rivera pozval starše temnopoltih in otrok latinskoameriškega izvora, naj jim ne dovolijo nositi tovrstnih oblačil, ker jih lahko samo zaradi tega doleti Martinova usoda.

Odprli preiskavo
Protesti dosegajo svoj namen, saj sta policija in tožilstvo v Sanfordu spet odprla preiskavo, svojo preiskavo vodi tudi zvezno pravosodno ministrstvo, kmalu pa bo začela zasedati tudi velika porota, ki bo odločala o izdaji obtožnice za Zimmermana, ki je medtem poniknil v neznano. Tudi zaradi tiralice, ki so jo za njim razpisali pripadniki organizacije Novi črni panterji.

Amerika se glede tega vprašanja spet deli in republikanski radijski komentatorji že napadajo predsednika ZDA Baracka Obamo, da tragedijo izkorišča v politične namene.

Tragedija je postala tudi priložnost za zaslužek podjetnih, saj se majice in različni spominki z imenom Trayvona Martina prodajajo kot za stavo. Oziroma so se prodajali, dokler starši pokojnika niso patentno zaščitili gesel "Pravica za Trayvona" in "Jaz sem Trayvon".
Starši pravijo, da želijo preprečiti izkoriščanje sinovega imena v komercialne namene in obenem zbrati nekaj denarja za pomoč družinam, ki so se ali se bodo znašle v podobnem položaju. Namigovanja o želji po zaslužku odločno zavračajo.
Spodaj si lahko ogledate posnetek nastopa kongresnika Bobbyja Rusha.