V zloglasnem zaporu na Kubi so priprti domnevni teroristični osumljenci. Foto: EPA
V zloglasnem zaporu na Kubi so priprti domnevni teroristični osumljenci. Foto: EPA
Barack Obama
Ameriški predsednik je odločen, da bo zaprl Guantanamo, a ni še jasno, kdaj mu bo to dejansko uspelo. Foto: EPA

Francija je sprejela 39-letnega alžirskega državljana Saberja Lahmarja, ki je bil v Guantanamu zaprt od leta 2002. Gre za zadnjega od petih Alžircev, ki so jih konec leta 2001 aretirali v Bosni in Hercegovini in jih prepeljali na Kubo. Lahmar bo po sedmih letih nezakonitega pripora v Franciji lahko zaživel svobodno, saj ga je ameriško sodišče zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo vseh obtožb.

Francosko zunanje ministrstvo je ob tem sporočilo, da so s sprejemom Lahmarja pripomogli k prizadevanjem ameriškega predsednika Baracka Obame, da bi zaprl Guantanamo. "Odločili smo se, da bomo podprli prizadevanja predsednika Obame, ki so v skladu z dolgoletnimi pričakovanji Evropske unije, da se zapor na Kubi dokočno zapre," so zapisali v izjavi za javnost. Lahmar je drugi alžirski državljan, ki ga je sprejela Francija, Lahdarja Boumedina so v Francijo prepeljali maja.

Tunizijca v Italiji čaka sojenje
Tunizijska državljana Adela Bena Mabruka in Riada Bena Mohameda Nasrija v Italiji čaka sojenje, saj je bil zanju izdan nalog za aretacijo. Nasrija, ki ga je ameriška vojska prejela v Afganistanu, so iskali zaradi pomoči pri nezakonitem priseljevanju, zaradi sodelovanja s kriminalnimi združbami in povezav s terorističnimi dejanji, ki jih je storil med letoma 1997 in 2001.

Oba Tunizijca sta bila člana skupine, ki je dajala logistično podporo celici skrajnežev, ki so novačili samomorilske napadalce za napade v številnih državah, tudi v Afganistanu. Ben Mabruk je osumljen, da je tudi sam pripadal eni izmed skrajnih islamističnih celic.

Zaprtje Guantanama še ni tako blizu
Zaprtje zloglasnega zapora na Kubi je bila prva obljuba ameriškega predsednika Baracka Obame, ko je prevzel svoje naloge. Približno 90 ujetnikov so že izpustili, v Guantanamu pa je še vedno zaprtih več kot 200 ujetnikov. Obamova administracija je pred kratkim priznala, da Guantanama ne bodo mogli zapreti naslednje leto, saj kongres preprečuje premestitev ujetnikov v ZDA, težave pa Obami povzročajo tudi druge države.