Naftni madež v Mehiškem zalivu in samo iztekanje nafte še vedno nista pod kontrolo. Foto: EPA
Naftni madež v Mehiškem zalivu in samo iztekanje nafte še vedno nista pod kontrolo. Foto: EPA
Tropski vikar Alex grozi mehiškemu zalivu

Alex je prva letošnja tropska nevihta ob atlantski obali ZDA, ki bi lahko prizadeto območje v Mehiškem zalivu dosegla na začetku prihodnjega tedna in tako še dodatno zapletla prizadevanje podjetja British Petroleum za omejitev iztekanja nafte iz poškodovane vrtine v Mehiškem zalivu.

Vetrovi Alexa dosegajo hitrost do 65 kilometrov na uro, tropska nevihta pa je od prestolnice Belizeja odmaknjena okoli 350 kilometrov, kažejo podatki ameriškega nacionalnega centra za orkane v Miamiju.

Opozorilo na nevarnost tropske nevihte so za zdaj izdali na vzhodni obali Belizeja, na mehiškem polotoku Jukatan, ki naj bi ga nevihta dosegla v nedeljo, in na obalah Hondurasa. Meteorologi ocenjujejo, da bi se utegnil Alex po Hondurasu usmeriti proti Mehiškem zalivu.

Naslednji teden bi Alex tako utegnil doseči območja, na katerih že od 20. aprila, ko je na naftni ploščadi britanske družbe BP odjeknila eksplozija, poteka boj proti največji okoljski katastrofi v zgodovini ZDA. S tem bi Alex postal do zdaj prva tropska nevihta ali orkan, ki bi dosegel prizadeto območje. Kaj se v tem primeru utegne zgoditi, je zato nemogoče napovedati vnaprej.

Tropski vikar Alex grozi mehiškemu zalivu