Ameriški predsednik se je prvič, odkar se je vselil v Belo hišo, odločil za nagovor državljanov iz Ovalne pisarne. Foto: EPA
Ameriški predsednik se je prvič, odkar se je vselil v Belo hišo, odločil za nagovor državljanov iz Ovalne pisarne. Foto: EPA
Barack Obama
Ameriški predsedniki izvajajo nagovore iz Ovalne pisarne, ko gre za pomembne nacionalne teme. Foto: EPA
Nafta
Obama je obljubil, da bo BP v naslednjih dneh in tednih iz poškodovane vrtine zajela že 90 odstotkov iztekajoče se nafte. Foto: EPA

O posebnem skladu so se vodilni zaposleni BP-ja, ki ima v lasti poškodovano vrtnino, dogovorili na pogovorih z ameriškim predsednikom Barackom Obamo v Beli hiši. Na čelu sklada bo odvetnik Kenneth Feinberg, ki je že nadziral plačilo odškodnin po napadih na ZDA 11. septembra 2001.

Po srečanju se je predsednik BP-ja Carl-Henric Svanberg opravičil Američanom za ekološko katastrofo in obljubil, da bodo poskrbeli za ljudi, ki jih je prizadelo razlitje nafte, ter za prizadeto okolje.

Prvi nagovor iz Bele hiše
Do srečanja v Beli hiši je prišlo potem, ko je Obama v nagovoru državljanom obljubil, da bo BP plačal za vso škodo, ki je nastala po nesreči na naftni ploščadi v Mehiškem zalivu. Obama je v torek zvečer prvič, odkar je postal predsednik ZDA, nagovoril Američane iz Ovalne pisarne Bele hiše.

V 18-minutnem govoru je povedal, da je razlitje nafte v Mehiškem zalivu najhujša ekološka katastrofa v ameriški zgodovini in da bodo oblasti storile vse, kar je v njihovi moči, da bi ustavile iztekanja nafte. Katastrofo v Mehiškem zalivu je Obama opisal kot napad na ameriško obalo in njene prebivalce, ki preizkušajo meje humanosti.

Razlitje nafte je predsednik, ki se je ravnokar vrnil iz Mehiškega zaliva, primerjal z epidemijo, s katero se bodo morali bojevati mesece ali celo leta, in napovedal odločen boj naftnemu madežu. "Bojevali se bomo z razlitjem z vsemi razpoložljivimi sredstvi in kolikor dolgo bo potrebno," je povedal Obama in dodal, da naj bi družba British Petroleum, ki je po njegovem mnenju odgovorna za nesrečo, v naslednjih dneh in tednih iz poškodovane vrtine zajela že 90 odstotkov iztekajoče se nafte.

Ravnanje družbe British Petroleum pred eksplozijo, ki se je zgodila pred skoraj dvema mesecema, je Obama označil za nepremišljeno in odločno povedal, da bo moral BP plačati odškodnino za to okoljsko katastrofo.

Na govor predsednika Obame se je takoj odzvalo tudi podjetje British Petroleum, ki je zagotovilo, da so tudi oni zavezani čim prejšnjemu očiščenju naftnega madeža in da bodo zagotovo pomagali ljudem, ki jih je prizadela katastrofa.

V morje izteče še več nafte, kot so mislili
Skupina znanstvenikov je medtem znova zvišala oceno o količini nafte, ki izteka iz vrtine v Mehiškem zalivu. Najnovejši podatki torej kažejo, da naj bi iz vrtine vsak dan izteklo skoraj dvakrat več nafte, kot so predvidevali doslej, to je med 35.000 in 60.000 sodčki nafte na dan, kar je od 5,7 do 9,5 milijona litrov nafte na dan. Predtem so mislili, da v morje izteče "le" 15.000 sodčkov nafte.

Obama prvič uporabil nagovor iz Ovalne pisarne
Ameriški predsedniki nagovarjajo iz Ovalne pisarne takrat, ko gre za izjemno pomembne nacionalne teme in ob največjih krizah. Obama se je za nagovor državljanom odločil v času, ko javnomnenjske raziskave kažejo, da Američani niso zadovoljni z načinom, kako se je njegova administracija spopadla z okoljsko katastrofo, najhujšo v ameriški zgodovini.

Analitiki so po nagovoru presodili, da je Obama nagovarjal predvsem ameriški idealizem, ki je bil sprejet z mešanimi občutki. Govor so takoj napadli republikanci, ki so Obamo obtožili, da izrablja nacionalno katastrofo za svoje politične cilje.

Pozivi k uporabi čistejše energije
Obama je izkoristil priložnost nagovora in državljane pozval, naj načrtujejo prihodnost s čistejšo energijo. "Mislim, da si ne moremo privoščiti, da ne bi spremenili načina, kako pridobivamo in porabljamo energijo. Dolgoročna cena za naše gospodarstvo, našo nacionalno varnost in naše okolje je odločno previsoka, da bi se še lahko igrali," je povedal Obama. A predsednik ob tem ni predstavil nobenih podrobnosti in ni napovedal nobenih sprememb zakonodaje, obljubil je le, da bo pregledal tako republikanske kot demokratske predloge.