David Cameron in Barack Obama sta po telefonu govorila približno 30 minut. Foto: EPA
David Cameron in Barack Obama sta po telefonu govorila približno 30 minut. Foto: EPA

Ameriški predsednik je britanskemu premierju povedal, da kritike podjetja British Petroleum zaradi katastrofe v Mehiškem zalivu nimajo nobene zveze z nacionalno identiteto, ampak s tem, da "to veliko mednarodno podjetje izpolni, kar se od njih pričakuje". S tem je odgovoril nekaterim britanskim poslovnežem, ki so ameriško administracijo obtožili antibritanskih vzgibov zaradi vse pogostejših predsednikovih kritik BP-ja.

Obama je ob tem povedal tudi, da se zaveda, da je BP multinacionalno podjetje in da nima nobenega namena, da bi podcenjeval njegov pomen, a da bo moral BP plačati za vso škodo, ki jo je povzročil. "BP mora zapreti vrtino, zajeti nafto, počistiti madež in se oddolžiti za okoljsko škodo, ki so jo povzročili," je Obama, tako so poročali viri iz Bele hiše, dejal Cameronu.

Cameron obžaluje nastalo katastrofo
V sporočilu za javnost, ki ga je Downing Street objavil po telefonskem pogovoru, so zapisali, da sta se voditelja dogovorila, da bo British Petroleum nadaljeval delo in poskrbel, da bodo sprejeti vsi koraki na poti k reševanju posledic te katastrofe. "Premier je poudaril gospodarski pomen British Petroleuma za Veliko Britanijo, ZDA in druge države, predsednik Obama pa je jasno povedal, da ne podcenjuje pomena BP-ja," so še zapisali v sporočilu za javnost.

David Cameron je med pogovorom izrazil obžalovanje zaradi okoljske katastrofe v Mehiškem zalivu, ki je nastala kot posledica več kot mesec dni trajajočega iztekanja nafte iz potopljene naftne ploščadi Deepwater Horizon, ki je v lasti britanskega podjetja British Petroleum. Nesreča se je zgodila 20. aprila, do 3. junija, ko so uspešno namestili kupolo, ki prestreže večjo količino nafte, pa je v morje vsak dan steklo več kot 40.000 sodčkov črnega zlata.

Obama in Cameron sta se v telefonskem pogovoru dogovorila tudi, da bo Cameron ZDA obiskal 20. julija, kar bo njegov prvi obisk v ZDA, odkar je prevzel vajeti britanske vlade. Sogovornika sta ob tem znova potrdila tudi zaupanje v močne vezi, ki obstajajo med ZDA in Veliko Britanijo.

BP pripravljen prevzeti krivdo
Britanski premier in finančni minister George Osborne sta že govorila tudi s predsednikom British Petroleuma Carlom-Henricom Svanbergom. Kot so sporočili z Downing Streeta, je Svanberg Cameronu obljubil, da si bo BP prizadeval, da bi čim prej ustavil iztekanje nafte, poskrbel za nastalo škodo in poplačal vse dolgove. Svanberg naj bi prihodnji teden obiskal tudi Belo hišo.