Želva, prekrita z nafto, si utira pot v vodah Louisiane. Foto: Reuters
Želva, prekrita z nafto, si utira pot v vodah Louisiane. Foto: Reuters
Naftni madež
Pri BP-ju so se pohvalili, da prestrežejo več nafte kot v preteklih dneh, a ameriške oblasti zahtevajo natančne številke, koliko nafte se vsak dan izlije v Mehiški zaliv. Foto: Reuters

"Nadaljujemo optimizacijo dela, z zagotavljanjem, da prestrežemo toliko izlivajoče se nafte, kolikor je le mogoče," je dejal poveljnik ameriške obalne straže, admiral Thad Allen. Strokovnjaki družbe British Petroleum so tako le dosegli nekaj uspeha v svojih prizadevanjih, da bi omejili količino nafte, ki se izteka iz poškodovane vrtine na dnu Mehiškega zaliva.

Allen je ob tem tudi napovedal, da se bodo predstavniki oblasti sešli s predstavniki naftne družbe BP in skupaj komentirali odziv in pomoč BP-ja posameznikom, ki jih je prizadel naftni madež. Po njegovih besedah je cilj srečanja "videti, ali je treba poskrbeti za kakršno koli preverjanje". Opozoril je, da BP nima niti možnosti niti pristojnosti za ukvarjanje s pritožbami in zahtevami posameznikov, in se pri tem zanaša na podizvajalce. Allen je zato napovedal, da bodo napotili v vse prizadete ameriške države ljudi, ki bodo na terenu preverili, kako se BP odziva na pritožbe prizadetih posameznikov ali podjetij.

Vse stroške nosi BP
Nafta, ki se v Mehiški zaliv izliva od 20. aprila, ko je odjeknila eksplozija naftne ploščadi Deepwater Horizont, je po oceni znanstvenikov Ameriške agencije za oceane in ozračje (NOAA) zdaj že tudi do 40 morskih milj in več oddaljena od prizorišča nesreče in se spušča do globine okoli tisoč metrov.

Po eksploziji je družba BP, ki bo nosila vse stroške škode, nastale zaradi iztekanja nafte, na več načinov skušala ustaviti bruhanje nafte v morje. Po več neuspelih poskusih je podjetje prejšnji teden preščipnilo poškodovano cev na dnu zaliva in nanjo pritrdilo pokrov s cevjo, ki nafto preusmerja do tankerja na površju.

Obama: Ne posedam, ampak poslušam
Ameriški predsednik Barack Obama je ostro kritiziral predsednika BP-ja Tonyja Haywarda. V pogovoru za televizijsko mrežo NBC je komentiral Haywardove besede po izlitju, ko je dejal "Zaliv je velik ocean" in "Želim nazaj svoje staro življenje".

Obama se je odzval: "Po takšnih besedah zame ne bi mogel več delati." Od sredine aprila je že trikrat obiskal prizorišče nesreče: "Prvič sem tja odšel pred enim mesecem, ko večina 'pametnjakovičev' Mehiškemu zalivu ni posvečala še nobene pozornosti. Ne posedam naokoli in klepetam s strokovnjaki, ampak poslušam domačine, saj bi lahko prav oni imeli najboljše rešitve. Tako bom tudi izvedel, koga moram 'brcniti v rit'."