BP skuša na globini 1.500 metrov z robotsko roko ustaviti uhajanje nafte. Foto: EPA
BP skuša na globini 1.500 metrov z robotsko roko ustaviti uhajanje nafte. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je bil jasen - vso nastalo škodo bom poravnal BP. Foto: EPA
Naftni madež
Razlitje se je zgodilo pred enim mescem. Foto: EPA
Obala Mississippija
Obama naj bi kmalu še za šest mesecev podaljšal moratorij na vrtanje nafte v globokem morju. Foto: EPA

V zadnjih dneh se Obama sooča z vse glasnejšimi kritikami, da se je nezadostono in prepočasi odzval na ekološko katastrofo ob južni obali ZDA. Predsednik je zavrnil kritike in pojasnil, da je prva seja njegovega kabineta na temo potekala že takoj po eksploziji na naftni ploščadi 20. aprila.

Obama je izrazil razumevanje nad razočaranjem in jezo prebivalcev zveznih držav ob Mehiškem zalivu in Američanov na splošno. Ob tem je priznal, da zvezna vlada nima na voljo boljših tehnoloških možnosti za ustavitev iztekanja nafte, kot jih ima družba BP, ki je lastnica potopljene naftne ploščadi.

Sami so si pisali pravila
Predsednik se je obregnil ob "škandalozno tesen odnos" med naftnimi družbami in državnimi regulatorji. Dejal je, da si je lahko naftna industrija sama pisala pravila za svoje delo. Po njegovih besedah so zakoni nezadostni, saj ne dajejo dovolj časa za temeljite ocene posledic za okolje, preden se izdajo dovoljenja za nove vrtine.

Preiskava je pokazala, da so bili uslužbenci Službe za upravljanje z rudninami (MMS), ki nadzoruje črpanje nafte ob ameriški obali in bi morali nadzirati naftno industrijo, v zelo tesnih odnosih s to industrijo in so večinoma čakali na upokojitev iz vladne službe, da so se lahko zaposlili na bolje plačanem delovnem mestu pri naftnih podjetjih.

Po pričakovanju je Obama sporočil, da podaljšuje moratorij na izdajanje novih dovoljenj za vrtanje nafte v morju in odlaga izdajanje najemnih pogodb za izkoriščanje nafte ob obali Aljaske, Virginije in drugje. Hkrati je zatrdil, da bo BP plačal za vso nastalo škodo.

Upočasnili iztekanje
BP je medtem uspel upočasniti iztekanje nafte iz poškodovane vrtine v Mehiškem zalivu, a vseeno je še prezgodaj, da bi lahko razglasili zmago v boju z iztekajočo nafto. Vodja ameriške obalne straže Thad Allen, ki usklajuje napore ameriške vlade za ustavitev širjenja naftnega madeža, je sporočil, da je britanski naftni družbi uspelo stabilizirati vrtino in zdaj vanjo črpajo blato, tako da ogljikov vodik ne prihaja več navzgor.

Če bo poskus uspel, bodo vrtino zacementirali. Poskus zamašitve luknje z blatom je doslej uspeval na kopnem, nikoli pa ga še niso uporabili pod morjem. BP je možnosti za uspeh ocenil z med 60 in 70 odstotki.

Za ustavitev iztekanja nafte z blatom naj bi potrebovali nekaj več časa. Lahko se zgodi, da se v napravi, imenovani preprečevalnik izbruha, ki je 20. aprila odpovedala, pokvari še kakšen od ventilov, prek katerih pošiljajo blato, in nastala bi nova vrtina, iz katere bi odtekala nafta.

Po besedah Allena je BP dosegel "določen uspeh", vendar je potrebno zdaj počakati in videti, ali se bo vrtina stabilizirala. "Vsi so previdno optimistični, a razloga za razglasitev zmage še ni. Spremljati moramo zelo, zelo podrobno," je dejal vodja obalne straže.

Generalni direktor BP-ja Tony Hayward Hayward je obljubil, da bodo uporabili vse možnosti, ki so na voljo. Če jim ne bo uspelo z blatom, bodo poskusili z drugim težkim materialom, kot so žogice za golf, lahko pa znova poskusijo luknjo pokriti s kupolo, ki jo imajo pripravljeno na morskem dnu. Dokončna rešitev je sicer le nova vrtina, za katero pa bodo potrebovali še dva meseca. Nafta v morje odteka že več kot mesec dni.

Izteklo več nafte
Medtem je skupina strokovnjakov, ki jo je ustanovila ameriška vlada, ocenila, da je iz vrtine izteklo precej več nafte, kot so trdili v BP-ju, kjer so ocenjevali, da je vsak dan izteklo 5.000 sodov nafte. Številka je precej višja in strokovnjaki so ocenili, da je iz vrtine izteklo med 12.000 in 19.000 sodov nafte na dan.

Od 20. aprila, ko je razneslo naftno ploščad Deepwater Horizon, pri čemer je umrlo 11 delavcev, naj bi v morje izteklo najmanj 26,5 milijona litrov nafte. Nafta je že dosegla močvirnato območje v ameriški zvezni državi Lousiani ob delti reke Mississippi.