Ekološka katastrofa utegne biti še večja, kot so domnevali do zdaj. Foto: Reuters
Ekološka katastrofa utegne biti še večja, kot so domnevali do zdaj. Foto: Reuters

Oblasti in javnost v ZDA so vedno bolj jezne na British Petroleum, lastnika naftne ploščadi, na kateri je 20. aprila zgodila eksplozija, po kateri se v Mehiški zaliv izlivajo velikanske količine nafte. Podjetje je do zdaj trdilo, da vsak dan iz izvira izteče približno 800.000 litrov nafte, izkazalo pa se je, da je te izlite nafte veliko več. BP je v enega izmed treh izvirov položilo cev, s pomočjo katere na tanker črpajo nafto, podvodni posnetki, ki jih je kongresni odbor za energetsko neodvisnost in segrevanje ozračja naložil na svojo spletno stran, kažejo, da mimo cevi uhaja velika količina nafte in plina.

Kemikalije za boj proti nafti nevarne
Poleg tega je ameriška Zvezna agencija za zaščito okolja (EPA), ki je BP-ju za spopad z nafto sprva odobrila uporabo kemikalije corexit, zdaj ugotovila, da lahko ta povzroči vnetje kože in oči. Podjetje mora zato v 24 urah najti drugo rešitev in jo začeti uporabljati v 72 urah od prijave. BP je corexit uporabljal predvsem zato, ker je bil hitro na voljo v velikih količinah.

Bela hiša: BP bo plačal
Mesec dni po eksploziji BP-ju še vedno ni uspelo povsem zamašiti izvira, iz katerega uhaja nafta, ki je v sredo dosegla Louisiano, lahko pa bi dosegla tudi Florido, kar bi imelo katastrofalne posledice ne le za okolje in živalstvo ter rastlinstvo, temveč tudi za turizem. Ameriška javnost je vedno bolj jezna tudi na oblasti, ker dovolijo, da težavo rešuje podjetje, ki jo je zakrivilo. Bela hiša sporoča, da bo BP plačal vso odškodnino, da pa reševanje poteka pod vladnim nadzorom.

BP bo v nedeljo poskusil izvir zapreti z ogromno količino blata in nato vse zabetonirati. Če to ne bo uspelo, bodo luknjo skušali zamašiti z žogicami za golf, vrvmi, starimi gumami in podobnim.