Plaže južne obale ZDA so posejane z naftnimi zaplatami. Foto: Reuters
Plaže južne obale ZDA so posejane z naftnimi zaplatami. Foto: Reuters
Iz vrtine začeli črpati nafto

Poveljnik ameriške obalne straže admiral Thad Allen je sporočil, da prve grobe ocene kažejo, da s pomočjo kupole zdaj ujamejo tisoč skoraj 159-litrskih sodov nafte na dan, kar je le manjši del, ki jo izteče, saj naj bi se dnevno v morje izteklo od 12.000 do 19.000 skoraj 159-litrskih sodov. BP, ki je lastnik naftne vrtine, je sporočil, da bodo v prihodnjih 48 urah vedeli, ali sistem deluje.

Kupolo so na globini 1.500 m namestili s pomočjo daljinsko vodenih podmornic in Allen je dejal, da je namestitev še en pozitiven razvoj v zadnjih poskusih BP-ja za ustavitev iztekanja, vendar bo preteklo še nekaj časa, preden bodo lahko potrdili, da bo ta metoda delovala in v kolikšni meri bo ublažila iztekanje nafte v okolje. Tudi če bo kupola delovala, je to po njegovih besedah le začasna rešitev.

Ameriški predsednik Barack Obama bo v petek znova obiskal prizadeto območje v Mehiškem zalivu, v četrtek zvečer pa je v pogovoru za CNN dejal, da je jezen zaradi naftnega madeža. "Jezen sem zaradi celotnega položaja," je dejal Obama.

Milijoni litrov nafte v zalivskih vodah
Naftni madež je po obali Louisiane, Alabame in Misisipija v četrtek skoraj dosegel že tudi severozahodno obalo Floride. Ameriška zvezna služba za ribe in divje živali je sporočila, da so doslej našteli 522 mrtvih ptic, 38 mrtvih delfinov in 222 mrtvih želv.

V morje je doslej izteklo od 80 do 170 milijonov litrov nafte, dokončno pa se bo iztekanje ustavilo šele po uspešnem dokončanju rešilne vrtine, vendar se to ne bo zgodilo še do avgusta.

Iz vrtine začeli črpati nafto