Obalna straža ob obalah Mehiškega zaliva razpostira zaščitne mreže, ki vpijajo razlito nafto iz vrtine BP-ja. Foto: EPA
Obalna straža ob obalah Mehiškega zaliva razpostira zaščitne mreže, ki vpijajo razlito nafto iz vrtine BP-ja. Foto: EPA

"Delamo korake v pravo smer, toda ne mislim, da smo lahko zadovoljni, vse dokler nafta plava po morju," je odločen Allen, ki vodi prizadevanje ameriških oblasti. V nasprotju z Američani so v Londonu na sedežu BP-ja že zadovoljni.

Direktor naftne družbe Tony Hayward je sporočil, da s pomočjo pokrova, ki so ga namestili nad vrtino v Mehiškem zalivu, iz katere že poldrugi mesec izteka nafte, ujamejo okoli 10 tisoč skoraj 159-litrskih sodov črnega zlata na dan. Po njegovih besedah je to "verjetno velika večina" iztekajoče nafte. Hayward je za BBC povedal, da bodo prihodnji teden nad vrtino namestili še en sistem za lovljenje nafte.

Različne ocene zajetja in razlitja nafte
Obalna straža se z ugotovitvami BP-ja ne strinjajo, saj so sporočile, da je BP-ju v 24 urah uspelo ujeti 6 tisoč sodov nafte, medtem ko je iz vrtine vsak dan izteče do 19 tisoč sodov. Po nekaterih predvidevanjih naj bi od 22. aprila, ko je potonila naftna ploščad Deepwater Horizon, v morje izteklo 90 milijonov litrov nafte, nekateri pa mislijo, da je v Mehiški zaliv izteklo celo 150 milijonov nafte. Izlitje je najhujša okoljska katastrofa v zgodovini ZDA.

Hayward je med drugim tudi zagotovil, da bo BP poskrbel, da bodo obale Mehiškega zaliva takšne, kot so bile pred nesrečo. Na vprašanje, ali bo BP letos svojim delničarjem izplačal dividende, je odgovoril, da bo družba "poskrbela za vse naše delničarje", je pa poudaril, da bo uprava odločitev sprejela prihodnji mesec.