Naftni madež povzroča vse večji glavobol ameriškemu predsedniku Baracku Obami. Foto: EPA
Naftni madež povzroča vse večji glavobol ameriškemu predsedniku Baracku Obami. Foto: EPA

"Tukaj nekdo ni do konca razmislil o posledicah svojega ravnanja," je v zvezi z naftnim koncernom BP v pogovorni oddaji ameriške televizijske mreže CNN Larry King Live dejal ameriški predsednik. Obama je večkrat ponovil, da mora BP poravnati škodo, ki je nastala zaradi izlitja nafte. Predsednik ZDA bo v petek ponovno obiskal prizadeto območje. Kritiki mu očitajo, da je nesrečo v začetku podcenjeval in da ni dovolj odločno ukrepal.

Hkrati so iz Bele hiše sporočili, da bodo BP-ju za stroške v zvezi z razlitjem nafte v Mehiškem zalivu poslali račun v vrednosti 69 milijonov dolarjev.

Drugič odpovedana azijska turneja
Zaradi naftnega madeža je Obama moral odpovedati obiska Indonezije in Avstralije, ki sta bila načrtovana za sredino junija. To je že drugič, da je ameriški predsednik odpovedal azijsko turnejo. Prvič je obisk prestavil marca letos zaradi zdravstvene zakonodaje, ki je bila takrat na ključni stopnji sprejemanja. V Indoneziji je Obama preživel del otroštva, zato v tej azijski velikanki že mesece nestrpno čakajo na njegov obisk.

Obama je v četrtek poklical indonezijskega predsednika Susila Bambanga Yudhoyona in avstralskega premiera Kevina Ruda ter izrazil "iskreno obžalovanje", ker bo moral preložiti obisk, saj se "mora doma spopasti s pomembnimi vprašanji, eden od njih pa je naftni madež", so sporočili iz Bele hiše in dodali, da se namerava ameriški predsednik z obema srečati ločeno ob robu sestanka skupine G 20, ki bo konec junija v Kanadi. Poleg Indonezije in Avstralije je bil predviden tudi kratek postanek Obama na otoku Guam.