Zaradi izlivanja nafte se bo Obama prihodnji teden srečal z vodilnimi predstavniki podjetja BP. Foto: Reuters
Zaradi izlivanja nafte se bo Obama prihodnji teden srečal z vodilnimi predstavniki podjetja BP. Foto: Reuters

Skupina znanstvenikov iz različnih agencij ameriške vlade je ocenila, da je do 3. junija, ko je britanska naftna družba BP na poškodovano vrtnino namestila pokrov, na dan v morje izteklo med 3,8 in 7,9 milijona litrov nafte, medtem ko so bile uvodne ocene največ do tri milijone litrov na dan.

Po besedah poveljnika ameriške obalne straže Thada Allena, ki nadzira čiščenje naftnega madeža, kupola prestreže do 2,4 milijona litrov nafte na dan. Potem ko bodo namestili novo in še večjo kupolo, pričakujejo, da jim bo uspelo prestreči do 4,4 milijona litrov nafte na dan.

Obama s svojci pokojnih naftnih delavcev
Ameriški predsednik Barack Obama se je v četrtek srečal s svojci 11 naftnih delavcev, ki so 20. aprila umrli v eksploziji na naftni ploščadi Deepwater Horizon. Obama je svojcem zagotovil, da jih ne bodo pozabili, in jim obljubil pravične odškodnine.

Družinski člani pokojnih delavcev so predsednika spraševali o moratoriju na vrtanje novih naftnih vrtin. Obama je po nesreči namreč uvedel moratorij na vse nove raziskave in nove vrtine v roku šestih mesecev, dokler ne bodo zagotovili večje varnosti.

Kljub podobam onesnaženih plaž in ptic pa medtem že narašča število nasprotnikov moratorija. Nasprotujejo mu zlasti v Louisiani, ki je najbolj prizadeta, vendar življenjsko odvisna od nafte in plinske industrije.

Zaradi moratorija so v Mehiškem zalivu že ustavili delo na 33 raziskovalnih ploščadih, ki zaposlujejo 9.200 ljudi. Gre za delavce, ki podpirajo še 46.000 drugih zaposlenih v naftni in plinski industriji, poleg tega pa še številne druge, na primer v restavracijah, kjer jim pripravljajo hrano in podobno. Celotno gospodarstvo Louisiane je vredno okoli 210 milijard dolarjev na leto, od tega je energetska industrija vredna 65 milijard dolarjev.