Trumpova administracija namerava le eno območje, tisto pri Aljaski, zavarovati pred črpanjem nafte. To območje je z izvršnim ukazom za zaščiteno označil že George W. Bush. Foto: Reuters
Trumpova administracija namerava le eno območje, tisto pri Aljaski, zavarovati pred črpanjem nafte. To območje je z izvršnim ukazom za zaščiteno označil že George W. Bush. Foto: Reuters
Mehiški zaliv
Sodišče je leta 2013 odločilo, da je podjetje BP ob razlitju nafte v Mehiškem zalivu delovalo nepazljivo in nepremišljeno, za kar je bilo kaznovano z več kot 50 milijardami dolarjev kazni. Foto: Reuters


Gre za še eno Trumpovo potezo, s katero prekinja, natančneje odpravlja, Obamovo energijsko politiko. Ta je prepovedal črpanje nafte na 94 odstotkih pasu ameriškega teritorialnega morja.

Osem let po največji ekološki katastrofi v ameriški zgodovini, razlitju nafte iz vrtine Deep Water Horizon British Petroleuma v Mehiškem zalivu, Trump prižiga še eno zeleno luč industriji fosilnih goriv. Predstavniki naftne industrije odločitev pozdravljajo - poudarjajo, da bo obnova črpanja prinesla številne poslovne priložnosti, ZDA pa bodo še bolj energetsko neodvisne.

Odločitve ne pozdravljajo vsi
A odločitev tudi med republikanci ni deležna enotne podpore. Prebivalci nekaterih obalnih območij na Floridi v Kaliforniji in Aljaski poudarjajo, da so zagotovila o varnem črpanju nafte poslušali tudi pred katastrofo v Mehiškem zalivu. Republikanski guverner Floride Rick Scott, ki se pripravlja na volitve, je napovedal, da bo storil vse, da črpanja nafte v bližini floridske obale ne bo. Minister za notranje zadeve Ryan Zinke obljublja dialog z guvernerjem.

Proti so tudi okoljevarstveniki, ki opozarjajo, da pri črpanju globoko pod morsko gladino vedno prihaja do izpustov nafte. Poudarjajo, da je Trumpova poteza usluga industriji fosilnih goriv in nov odmik od politike postopnega prehajanja na obnovljive energijske vire.

A po ameriškem izstopu iz pariškega okoljskega sporazuma se Trump za obveznosti za omejitev izpustov toplogredih plinov ne meni, zato je bila odločitev za obnovo črpanja na morskem dnu še toliko lažja.

Trump bi obudil črpanje nafte
Trump bi obudil črpanje nafte