Slovenski zadržki niso edina ovira Hrvaški na poti v EU, piše Economist. Foto: EPA
Slovenski zadržki niso edina ovira Hrvaški na poti v EU, piše Economist. Foto: EPA
Ivo Sanader
Odkar je Sanader drugič prevzel vodenje vlade, je šlo vse navzdol, trdi britanski tednik, hrvaška vlada pa trdi, da gre za medijsko gonjo proti njej. Foto: MMC RTV SLO
Turistični sektor je eden najdonosnejših na Hrvaškem, a visoke cene utegnejo pregnati številne turiste. Foto: EPA

Ugleden britanski tednik je objavil obširen članek o stanju na Hrvaškem. Odkar je leta 2007 na volitvah drugič slavil Ivo Sanader, so se stvari poslabšale. Takrat je gospodarstvo cvetelo, pogajanja z EU-jem so dobro napredovala, zdaj pa so, po zaslugi slovenske blokade, ustavljena in vse kaže, da Hrvaška v EU ne bo vstopila niti leta 2011, piše Economist. Ker se na Hrvaškem približujejo lokalne volitve, politiki nočejo popuščati sosedam, trdno stališče do Slovenije pa se izrablja za odvračanje pozornosti od velikih korupcijskih škandalov in skrb vzbujajočega števila mafijskih umorov, ki so pretresli javnost.

Članek v časniku The Economist si lahko preberete tukaj.

Kolumnist Globusa Denis Kuljiša je za britanski tednik dejal, da je korupcija na Hrvaškem velika težava in da javnost sploh ne ve, kako čvrste so vezi med podzemljem in politiko.

Britansko zunanje ministrstvo svojim državljanom ni odsvetovalo potovanja na Hrvaško, ampak jih je zgolj opozorilo na teroristične grožnje in organiziran kriminal na Hrvaškem, je v odgovoru na hrvaško diplomatsko noto zapisalo britansko veleposlaništvo v Zagrebu. Hrvaška je zahtevala pojasnilo o poročanju britanskega BBC-ja, ki je, sklicujoč se na uradna stališča britanskega zunanjega ministrstva, poročal o nevarnostih, ki grozijo turistom na Hrvaškem.

Hrvati bi imeli tudi brez slovenske blokade velike težave v pogovorih z Brusljem. Eden izmed kamnov spotike je ladjedelništvo, nedobičkonosni sektor, ki s pomočjo državnega subvencioniranja zaposluje 17.000 ljudi.

Slabo stanje javnih financ
"Hrvaško oblegajo slabe gospodarske vesti. Leta 2009 bo BDP padel za okoli 3,7 odstotka, nezaposlenost bo močno narasla," je za časopis povedal Goran Šaravanja, glavni ekonomist Zagrebške banke. Številni gospodarstveniki trdijo, da si hrvaška vlada ne more privoščiti zvišanja plač v javnem sektorju za šest odstotkov, kar je obljubila lani. Vse slabše stanje javnih financ je osramočeno vlado prisililo, da je obljubo umaknila. Kritikom, ki trdijo, da mora Hrvaška zmanjšati porabo v javnem sektorju, se je pred kratkim pridružil še Mednarodni denarni sklad.

Economist: Na srbske turiste ne računajte
Če hrvaški premier Sanader upa, da bi lahko državne finance rešila uspešna turistična sezona, potem bi moral vedeti, da tudi na tem področju ni bilo narejenega dovolj, opozarja Economist. Čeprav je marca obiskal Srbijo, da bi nekdanje sovražnike prepričal, naj poletni dopust preživijo na jadranski obali, bodo Srbi letošnje poletje najverjetneje preživeli v Turčiji, ne na Hrvaškem. Razlog ne tiči v morebitnem sovraštvu, ki izhaja iz vojne ob razpadu nekdanje Jugoslavije, temveč je veliko bolj preprost - Turčija je pač veliko cenejša od Hrvaške.

Ni čudno, da nad hrvaško visi oblak malodušja, končuje tednik.

T. V.