Idilično morje z otočki in poletni dopust, na drugi strani pa korupcija in mafija. 'To ni razglednica, ki bi si jo Hrvaška želela poslati v svet,' piše BBC. Foto: MMC RTV SLO
Idilično morje z otočki in poletni dopust, na drugi strani pa korupcija in mafija. 'To ni razglednica, ki bi si jo Hrvaška želela poslati v svet,' piše BBC. Foto: MMC RTV SLO

Večkrat rečem, da je Italija država z mafijo, Hrvaška pa je mafija z državo.

Hrvaški novinar Goran Flauder v pogovoru za BBC
Umor Iva Pukanića
Pod avtomobil Iva Pukanića v središču Zagreba je bila podtaknjena bomba. Foto: EPA
Ivana Hodak
Hodakova je bila ubita v središču Zagreba. Foto: EPA
Goran Jandroković
Hrvaški profesor Žarko Puhovski se pri vstopanju Hrvaške v Evropsko unijo pritožuje nad dvojnimi merili: 'V Uniji sta že Bolgarija in Romunija, tudi razdeljeni Ciper in Grčija z vso korupcijo, prav tako baltske države s katastrofalno politiko do manjšin. A kljub temu nihče ne popusti Hrvaški pri sprejetju vseh reform, da bi tudi sama postala članica Unije.' Foto: EPA

"Napadi se lahko zgodijo na katerem koli kraju, tudi na tistih, na katerih se pogosto zadržujejo priseljenci in tuji turisti. Hrvaška ima kljub temu nizko stopnjo kriminalnih in nasilnih dejanj," so zapisali na strani, na kateri britansko zunanje ministrstvo svojim državljanom daje nasvete in informacije pri potovanju v druge države.

Večina Britancev se vrne brez slabih spominov
Britanci prav tako opozarjajo, da velika nevarnost ostajajo mine, a da so naseljena območja in glavne prometnice očiščene min in zato varne za potovanje. Po njihovih podatkih na leto Hrvaško, predvsem njihovo morje, obišče 267.000 Britancev, večina pa med obiskom ne izkusi nikakršnih težav. Opozarjajo predvsem na previdnost na najbolj turističnih območjih, kjer so pogosto na delu sleparji.

Britansko zunanje ministrstvo je o Sloveniji zapisalo, da je v državi nizka grožnja terorizma, opozarja pa, da je država 1. 7. 2008 uvedla vinjete, ki so obvezne za vožnjo po avtocestah. Na leto naj bi Slovenijo obiskalo 91.000 Britancev.

Poleg tega je prav danes novinar britanskega BBC-ja Matt Prodger objavil reportažo s Hrvaško, ki jo je naslovil "Hrvaška v prekletstvu kriminala in korupcije". V njem Hrvaško opisuje kot deželo, v kateri vladata mafija in organizirani kriminal, redki pa niso niti atentati na ugledne in znane osebe. Prodger se je spomnil na umore urednika in sodelavca tednika Nacional, Iva Pukanića in Nika Franjića, in odvetniško pripravnico Ivano Hodak.

O umoru Pukanića, ki ga je označil za "kontroverzno osebo", je britanski novinar zapisal, da mnogi menijo, da so ga življenja stale njegove zgodbe, v katerih je razkrival tihotapljenje cigaret na Balkanu.

Zvonimir Hodak: Raje bi ubili mene
"Dva tedna pred njegovim umorom je bila v središču Zagreba ustreljena 26-letna Ivana Hodak, hči znanega odvetnika. Policisti trdijo, da so ujeli njenega morilca - nekega brezdomca, a nekateri trdijo, da temačna zgodba izvira še iz obdobja spopadov na Balkanu in vključuje nekdanjega generala, ukradene dragulje in ugrabitev," piše Prodger, ki se je sešel tudi z očetom Ivane, Zvonimirjem Hodakom, ki ne verjame v policijske ugotovitve.

Trdi, da so njegovo hčer ubili izkušeni kriminalci, ki jih je zanimal primer generala Vladmirja Zagorca. "Prepričan sem, da je bilo to dejanje sporočilo neke organizacije meni. Vedeli so, da me bodo z umorom Ivane zadeli tam, kjer najbolj boli. Želel bi si, da bi raje ubili mene."

Hrvaška: mafija z državo
V BBC-jevem članku še sledi, da so omenjeni umori, skupaj z naraščajočim številom napadov na novinarje in poslovneže, potrdili, kar nekateri Hrvati menijo že dolgo: da se je Hrvaška znašla v primežu mogočne mafije, katere korenine ležijo v mednarodnem embargu proti Jugoslaviji z začetka 90. let prejšnjega stoletja. Zaradi pomanjkanja trgovinskih dobičkov in prepovedi legitimnih dobav orožja so se nekatere skupine v republikah nekdanje Jugoslavije obrnile k tihotapljenju.

"Večkrat rečem, da je Italija država z mafijo, Hrvaška pa je mafija z državo," je Prodgerju v Vukovarju dejal novinar Goran Flauder, ki so ga zaradi novinarskega dela napadli že šestkrat. Navaja tudi, da je indeks gospodarske svobode na Hrvaškem v kategoriji korupcija celo nižji od nekaterih afriških držav. Tudi hrvaški vrh se zaveda, da bodo imeli zaradi razširjene korupcije težave pri vstopu v Evropsko unijo.

Oster protest hrvaške vlade
Hrvaška vlada je zaradi omenjenega BBC-jevega članka napovedala, da bo pri britanski vladi vložila oster protest, saj so prepričani, da gre za netočne in zlonamerne ocene . Neuradno naj bi vlada povabila na razgovor tudi britanskega veleposlanika.

Zunanji minister Goran Jandroković je dejal, da je v stalnem stiku z veleposlanikom, katerega je zaprosil za obrazložitev članka in ga prosil, naj se objektivno prikaže varnostni položaj na Hrvaškem. Za BBC-jev članek je dejal, da je "zlonameren med pripravami na turistično sezono", in izzvan, ker je Hrvaška nedavno ukinila vizume Rusiji in Ukrajini.

A. P.

Večkrat rečem, da je Italija država z mafijo, Hrvaška pa je mafija z državo.

Hrvaški novinar Goran Flauder v pogovoru za BBC