Željko Milovanović trdi, da on ni moški, ki ga hrvaška policija išče s pomočjo fotorobota. Foto: EPA
Željko Milovanović trdi, da on ni moški, ki ga hrvaška policija išče s pomočjo fotorobota. Foto: EPA
Ivo Pukanića
Hrvaška policija je identificirala domnevne morilce Pukanića, medtem ko je manj znano, kdo je bil naročnik atentata. Foto: EPA

Umor lastnika hrvaškega tednika Nacional in njegovega sodelavca pred mesecem dni v središču Zagreba je razburil policijske neučinkovitosti naveličano hrvaško javnost in oblasti so obljubile, da bodo naredile vse za prijetje storilcev.

Kmalu po atentatu je hrvaška policija sporočila, da je razstrelivo pod Pukanićev avtomobil podstavil Milovanović, nekdanji pripadnik zloglasnih srbskih posebnih enot Rdeče baretk, ki ima svojo državljanstvo BiH-a in Hrvaške.

Na lov za njim se je podala policija Republike srbske, a naj bi ga pri raciji v njegovem stanovanju v Doboju zgrešila le za deset minut, saj jim je pobegnil pred nosom.

Hrvati prikrivajo resnične storilce
V pismu srbskemu tabloidu Press je 42-letni Milovanović zapisal, da ga hrvaška policija sploh ne želi prijeti, ampak je njihov cilj likvidacija, "hajko" proti njemu skupaj s policijami sosednjih držav pa je po njegovih besedah sprožila, da bi prikrila resnično ozadje atentata in delovanje hrvaške mafije.

Milovanović, za katerim je osiješko sodišče že leta 1994 izdalo tiralico zaradi vojnih zločinov na Hrvaškem, je dejal, da ne obstaja noben materialni dokaz za njegovo vpletenost v bombni napad v Zagrebu.

"Ali je dovolj biti Srb, ki je bil v vojni na Hrvaškem in ki je zagrešil nekaj manjših kaznivih dejanj, da se ga obtoži umora," se sprašuje v pismu.

"Grehov se ne da spremeniti"
Na podlagi fotorobota osumljenca za atentat je hrvaška policija iskala Milovanovića, ki pa pravi, da posnetki videokamer prikazujejo popolnega neznanca in se na podlagi njih ne more priti do sklepov o njegovi krivdi.

Na posnetkih je videti moškega s čelado na glavi, ki je pred uredništvom Nacionala pustil skuter z razstrelivnim sredstvom, nato pa je odšel po ulici, še vedno na glavi s čelado, ki pa si jo je vseeno prehitro snel, saj so ga pri tem ujele kamere.

Milovanović skesano priznava, da ne more spremeniti grehov iz preteklosti, in ob tem odločno zanika obtožbe o pvezavi s srbsko mafijsko združbo Zemunski klan in njegovim vodjem Miloradom Ulemkom Legijo. Pismo konča s pripravljenostjo v vsakem trenutku na sodelovanje s policijo v Srbiji ali v Republiki srbski. Pripravljen je tudi na preizkus s poligrafom, vsekakor pa ne na prijetje, še posebej ne na prijetje hrvaške policije.

G. V.