Pukanićev umor naj bi naročili v Zagrebu. Foto: www.nacional.hr
Pukanićev umor naj bi naročili v Zagrebu. Foto: www.nacional.hr
Preiskava Pukanićevega umora je postregla z osumljenci, za primer Hodak pa še nimajo osumljencev. Foto: EPA

"Željko Milovanović mi je dejal, da so 'obdelavo' Iva Pukanića naročile njemu bližnje osebe iz Zagreba, in sicer prek določenega človeka v Beogradu. Ni mi omenjal njihovih imen," je dejal Matanić, ki ga je policija prijela pretekli teden skupaj z bratrancem Luko blizu meje s Srbijo.

Priznanje vpletenosti v umor
Matanić je priznal, da je posredno sodeloval v pripravi umora, ker je pomagal dvema sostorilcem, ki sta še na prostosti, Željku Milovanoviću in Bojanu Guduriću. Zadnji je imel po njegovih besedah ponarejene slovenske dokumente na ime Franc Kajzer. Dodal je, da ni vedel, kaj pripravljata, ter da sta njegov bratranec Luka in Amir Mafalani, ki ju je policija tudi aretirala, tudi pomagala pri pripravah in pobegu omenjene dvojice.

Milovanović in Gudurić sta zahtevala avtomobile in najeto stanovanje v središču mesta. Pri nekem moškem so dobili tudi skuter, pod katerega naj bi podtaknili razstrelivno telo, ki je eksplodiralo pred stavbo tednika Nacional, pri čemer sta umrla lastnika tednika Ivo Pukanić in vodja trženja Niko Franjić.

Ko je dojel, da se nekaj pripravlja, je vprašal Milovanovića, kaj se dogaja, ta pa ni odgovoril, temveč je pokazal zaslon svojega telefona, kjer je pisalo "Na Pukiju". Matanić je dejal, da sam ni vedel, kdo je Puki, vendar naj bi mu Milovanović odgovoril: "Ni pomembno, morda je bolje, da ne veš. Se bo slišalo in videlo." Milovanović naj bi tudi povedal, da dobro pozna človeka, ki je aprila letos izvedel prvi poskus umora Pukanića.

Matanić trdi, da je bil ob umoru na drugem koncu Zagreba, bratranec Luka Matanić pa naj bi potem odpeljal Milovanovića in Gudurića iz mesta.

C. R.