Milovanović je nekdanji specialec Rdečih baretk Legije. Foto: Index.hr
Milovanović je nekdanji specialec Rdečih baretk Legije. Foto: Index.hr
Umor Iva Pukanića
Atentat se je zgodil na Vlaški cesti v središču mesta. Foto: EPA

Načelnik urada direktorja hrvaške policije Krunoslav Borovec sicer identitete posameznika ni želel izdati, dejal je le, da ga intenzivno iščejo, pri tem pa jim pomagajo kolegi iz Bosne in Hercegovine. Zahvalil se je tudi državljanom za vse informacije in jim sporočil, da njihova nadaljnja pomoč ni več potrebna.

Po poročanju hrvaških medijev je moški s posnetka, ki je s skuterjem pripeljal razstrelivno napravo in jo pustil v bližini avtomobila, v katerem sta nato umrla urednik tednika Nacional Ivo Pukanić in vodja trženja Niko Franjić, 42-letni Milovanović, ki ima dvojno državljanstvo Hrvaške in BiH-a, skrival pa naj bi se v Republiki srbski. Drugega ubežnika, srbskega državljana Bojana Gudurića, policija išče v okolici Novega Sada.

Milovanović je sicer imel na mestu, kjer je pustil skuter napolnjen z razstrelivom, na glavi čelado, tako da njegova identifikacija ni bila mogoča, čeprav so ga posnele varnostne kamere. S čelado na glavi je prehodil cel kilometer, nato pa, ko je že mislil, da kamer ni več v bližini, čelado snel, pri tem pa ga je posnela varnostna kamera, ki je dala zelo pomemben podatek. S svojimi pomočniki naj bi Milovanović dobil 150.000 evorv, preiskava pa bo pokazala, kako so si denar razdelili.

Stari znanec policije
Milovanović je nekdanji pripadnik "Rdečih baretk" Milorada Ulemka - Legije, povezujejo ga tudi z Zemunskim klanom. Gre za za enega izmed najnevarnejših kriminalcev na območju. Milovanović je znan pod vzdevki Crveni vjetar, Gavro in Letač. Za njim je tiralico razpisal Interpol, zaradi vojnih zločinov proti civilnemu prebivalstvu pa ga išče tudi osiješko sodišče. V preteklosti je sodeloval že pri mnogih velikih ropih, ugrabitvah in tudi umorih, zato so za njim tiralico izdala tudi sodišča v Beogradu, Novem Sadu in Subotici.

Ovadenih pet
V akciji Balkan expres, kot je hrvaška policija poimenovala operacijo po likvidaciji Pukanića in Franjića, je bilo v petek vloženih pet kazenskih ovadb. Osumljeni so trije hrvaški državljani in en srbski ter človek z dvojnim državljanstvom, ki je neuradno že omenjeni Milovanović.

V četrtek so v BiH-u prijeli Elvisa Hadžića, ki je osumljen sodelovanja v napadu 23. oktobra. Hadžića naj bi na dan napada v Zagrebu videli v družbi preostalih treh, še neuradno ovadenih moških, Roberta in Luke Matanića ter Amarja Mafalanija.

V Zagrebu okrepljena varnost
Zaradi razmaha nasilja je v Zagreb prispelo dodatnih 250 policistov z drugih območij Hrvaške, ki naj bi v prestolnici skrbeli za boljšo varnost, vlada pa je napovedala tudi posebna sodišča, pristojna za sodne procese v primerih korupcije in organiziranega kriminala.

A. P.