Moški na fotorobotu naj bi bil Elvis Hadžić. Foto: Index.hr
Moški na fotorobotu naj bi bil Elvis Hadžić. Foto: Index.hr
Prizorišče umora
Za tri ovadene hrvaške državljane je sodnik odredil enomesečni pripor. Foto: MMC RTV SLO
Joca Amsterdam
Sreten Jocić zanika vpletenost v umor Pukanića. Foto: www.vecernji.hr
Prve ovadbe za umor v Zagrebu

V akciji Balkan Expres, kakor so hrvaški policisti poimenovali iskanje osumljencev za umor direktorja tednika Nacional Ive Pukanića in njegovega sodelavca Nike Franića, so kazenske ovadbe vložili proti trem hrvaškim državljanom, enemu srbskemu državljanu in osebi, ki ima državljanstvo BiH-a in Hrvaške. Zadnja dva sta še vedno na prostosti, po poročanju hrvaškega časopisa Jutarnji list pa gre za Borisa Gudurića in Željka Milovanovića, nekdanjega člana zloglasnih srbskih Rdečih baretk.

Čeprav hrvaška policija ni želela potrditi identitete ovadenih oseb, mediji poročajo, da gre za bratranca Roberta in Luko Matanića in Amarja Mafalinija, medtem ko naj bi bila zaradi pomoči ovadena še srbski in črnogorski državljan, ki so ju v sredo prijeli v bližini hrvaško-srbske meje.

"Prijavljene osebe so pripravile kaznivo dejanje, iz ukradenega avtomobila so nadzirale stanovanje Iva Pukanića in sedež Nacionala, kjer je delal Pukanić. Najeli so tudi stanovanje, da bi ga lahko nadzirali, in nabavili skuter ter eksplozivno napravo, s katero so ubili Pukanića in Franjića," je dejal načelnik urada direktorja hrvaške policije Krunoslav Borovec.

Borovec je pojasnil, da se je 23. oktobra eden izmed storilcev s skuterjem pripeljal na dvorišče Nacionala in ga parkiral zraven Pukanićevega avtomobila. Nato so storilci nadaljevali nadzorovanje dvorišča, tako da so, ko so zagledali Pukanića in Franjića, ob 18.27 sprožili eksplozivno napravo, ki ju je ubila.

Hadžić človek s fotorobota?
Do zdaj je hrvaška policija v zvezi z napadom prijela enajst oseb, medtem ko so pripadniki policije BiH-a v četrtek v tajni akciji v zvezi z umorom aretirali 35-letnega moškega iz Velike Kladuše, v Karlovcu pa je bil prijet še en moški.

V hiši Elvisa Hadžića, ki je policiji že znan zaradi vpletenosti v mamilarske posle in trgovino z ljudmi, naj bi policija našla tudi eksploziv. Po poročanju hrvaške televizije HRT naj bi bil Hadžić moški, ki je podtaknil eksploziv pod avto direktorja tednika Nacional in so ga iskali s pomočjo fotorobota. Hadžić je zdaj na tožilstvu v Bihaću, ki bo odločilo o tem, ali ga bodo izročili Hrvaški.

Direktor federalne uprave policije Zlatko Miletić zaradi interesa preiskave ni želel podrobneje govoriti o aretaciji, je pa povedal, da policija BiH-a sodeluje s hrvaškimi kolegi. Sodelovanje s hrvaškimi policisti je potrdil tudi direktor policije Republike srbske Uroš Pena, ki je dejal, da preverjajo vozila in osebe, ki so bile v času atentata na Pukanića in Franjića na Hrvaškem. Kot piše hrt.hr, v BiH-u živi tudi oče Amirja Mafalanija, enega izmed štirih osumljencev za umor Pukanića in Franjića.

Kako je v likvidacijo vpletena srbska mafija?
Pred nekaj dnevi je srbski notranji minister Ivica Dačić dejal, da njegovo ministrstvo nima podatkov, da je v dvojni umor vpleten kakšen srbski državljan. Le dan po tej izjavi je policija na srbsko-hrvaški meji aretirala Hrvata Roberta Matanića in Luko Matanića, ločeno od njiju pa tudi Srba Slobodana Bobo Đuranovića, najbližjega sodelavca zloglasnega mafijskega vodje Sretena Jocića, znanega kot Joca Amsterdam, in Bogoljuba Kuzmanovića, pripadnika istega srbskega mafijskega klana, ki naj bi Hrvatoma izročila lažne dokumente.

Jocić zanika vpletenost
Sreten Jocić je bil obtožen za umor Radojice Nikčevića leta 1993, od takrat pa njegovo ime kroži po številnih medijih. Povezujejo ga z vrhom srbske mafije, postal naj bi vodja balkanskega narkokartela. Znano je, da je Jocić v sporu z zemunskim mafijskim klanom, večkrat pa naj bi bil tudi tarča poskusa atentata. Jocić je dejal, da mu skušajo na Hrvaškem podtakniti umor Pukanića, in je zanikal kakršno koli vpletenost vanj.

K. T.

Prve ovadbe za umor v Zagrebu