Od ubitega Pukanića se je na slovesnosti v zagrebškem Hypo centru poslovilo okoli 200 ljudi. Foto: 24sata
Od ubitega Pukanića se je na slovesnosti v zagrebškem Hypo centru poslovilo okoli 200 ljudi. Foto: 24sata
Hrvaška policija
Policija je po objavi fotorobota storilca prejela okoli 50 prijav meščanov. Foto: EPA
Slovo od Pukanića

Policija ni želela razkriti ne identitete osumljencev ne njihovega števila, izdali so le, da gre za osebe z območja Zagreba in Vukovarja in da so pod drobnogled vzeli tudi varnostnike, ki so bili zadolženi za varovanje stavbe Nacionala.

Hrvaške oblasti sumijo, da je imel storilec, ki je 23. oktobra nastavil bombo v bližino avtomobila, v katerem sta umrla urednik in novinar hrvaškega tednika Nacional Ivo Pukanić in novinar Niko Franjić, pomagače med tistimi, ki so varovali Nacionalovo stavbo na Vlaški cesti v središču Zagreba. Namestitev bombe namreč ne bi mogla biti opravljena brez sodelovanja z varnostniki.

Poleg tega so zališali tudi nekdanje policiste in vojake, ki obvladajo uporabo eksplozivov in so policiji že znani zaradi podtikanja eksplozivnih naprav.

Dovoljen vpogled v sefe
Preiskovalci so zahtevali vpogled v Pukanićeve sefe, v katerih je shranjena dokumentacija Nacionala in tudi Pukanićev osebni arhiv, saj so njegovi sorodniki dejali, da bi se lahko prav v teh dokumentih skrival pravi motiv za njegovo likvidacijo. Tej zahtevi so sicer nasprotovali člani Nacionalove redakcije, a je pristojno sodišče prošnjo kljub temu odobrilo, rekoč, da je to v interesu preiskave.

Storilec se je zavedal, da bi eksplozija lahko zahtevala več žrtev, a se na to očitno ni oziral. V času eksplozije so bili v stavbi tudi obiskovalci Visoke novinarske šole, isti dan pa je bil Pukanić dogovorjen, da ga v stavbi obišče minister Božidar Kalmeta.

Žena že zaslišana?
Po pisanju Indexa je Pukanićev odvetnik Veljko Miljević dejal, da je prepričan, da umor nima nikakršne zveze z ločitvenim postopkom, v katerem sta bila Pukanić in njegova žena Mirjana. Dodal je, da je njegov klient že od prvega poskusa atentata nanj v aprilu slutil, da se ga nekdo želi znebiti. Po poročanju nekaterih medijev naj bi policisti že zaslišali Mirjano. Uradne potrditve ni, iz krogov blizu njej pa naj bi dejali, da je pripravljena na vse vrste zaslišanj, tudi poligrafsko.

Prvi delovni dan za "FBI"
Danes je začel delovati "hrvaški FBI", posebni oddelek, ki se bo ukvarjal z bojem proti organiziranemu kriminalu, sestavljalo ga bo okoli 300 kriminalistov, vodil pa ga bo Tihomir Kralj. Sedež službe bo v stavbi vodstva policije v Zagrebu, oddelki pa bodo tudi v Splitu, Osijeku in na Reki.

Medtem je v Zagreb pripotovalo okoli 250 policistov iz ostalih delov Hrvaške, ki naj bi skrbeli za boljšo varnost v hrvaški prestolnici.

Na pogrebu tudi predsednik Mesić
Iva Pukanića so pokopali ob 16. uri na mestnem pokopališču v Veliki Gorici, kjer se je zbralo približno tisoč ljudi, prizorišče pa je močno zavarovala območje. Na pogrebu ni bila prisotna pokojnikova žena Mirjana, saj se je želela izogniti srečanju s Pukanićevimi sorodniki, prišel pa je hrvaški predsednik Stipe Mesić, tesen Pukanićev prijatelj, ki je bil po poročanju očividcev precej pretresen.

Kolumnist Nacionala Srećko Jurdana, ki je 13 let sodeloval s Pukanićem, je v poslovilnem nagovoru ostro kritiziral policijo, ki ni zavarovala Pukanića po dveh poskusih atentata. Kritičen je bil tudi do novinarjev, ki so poudarjali domnevne povezave "Pukija", kot so priljubljeno klicali umorjenega, z mafijo.

A. P./K. S.

Slovo od Pukanića