Storilec naj bi bil visok, z bradico,temnih las in s čepico na glavi. Foto: www.index.hr
Storilec naj bi bil visok, z bradico,temnih las in s čepico na glavi. Foto: www.index.hr
Na pročelju tednika Nacional visi osmrtnica ubitemu direktorju Ivu Pukaniću. Foto: 24sata
Načrt likvidacije
Likvidacija naj bi potekala takole: atentator naj bi Pukanića opazoval cel dan, bombo so podstavili na dvorišču, sprožili pa prek mobilnega telefona. Foto: Press
Pukanića so skušali ubiti že aprila letos.
Fotorobot 1
Po prvem fotorobotu naj bi bil storilec videti takole. Foto: Index.hr
Fotorobot 2
In še druga varianta - vidna je 5-6 dni stara bradica. Foto: Index.hr

Že pred tem je Mednarodna zveza novinarjev (IFJ) ostro obsodila umora in opozorila, da val nasilja proti novinarjem ogroža svobodo medijev in raziskovalno novinarstvo v državi. "Šokantno je, da se lahko tako nasilen napad zgodi v Evropi, zato pozivamo oblasti, da začnejo hitro preiskavo, da bi našli odgovorne," je povedal generalni sekretar Zveze novinarjev Aidan White.

"Ta zadnji napad je del nenehnih napadov na svobodo medijev in raziskovalno novinarstvo na Hrvaškem."

Odgovornost za umor Pukanića in Franjića, ki sta umrla v četrtkovi eksploziji bombe v Pukanićevem avtomobilu, je hrvaški premier Ivo Sanader pripisal mafiji in drugim kriminalnim združbam.

Do avgusta pod policijsko zaščito
Gre za prva predstavnika medijev, ubita na Hrvaškem v povojnem obdobju. Pukanića naj bi po poročilih skušali ubiti že pred šestimi meseci, zato je bil prvih nekaj mesecev po incidentu pod okriljem policije.

Varovanje se je končalo avgusta - na Pukanićevo željo, je povedal hrvaški minister za notranje zadeve Tomislav Karamarko.

Mesić predlaga pogovor s soprogo Pukanića
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je potrdil poročanje, da mu je le dan pred atentatom Pukanić izrazil bojazen za svoje življenje, vendar ni pojasnil, kdo mu grozi in zakaj. Mesić ne vidi potrebe, da bi o atentatu zaslišali tudi njega, je pa predlagal, da bi morali policisti opraviti pogovor s Pukanićevo soprogo Mirjano, saj bi lahko posredovala podatke, ki bi privedli do naročnika ali storilca umora.

Napadi že stalnica
IFJ in njena evropska podružnica EFJ sta se pridružili Zvezi hrvaških novinarjev in sindikatu hrvaških novinarjev pri pozivu vladi, naj pripelje odgovorne pred roko pravice in naj zagotovi ustrezno varovanje ogroženim novinarjem v državi.

"Številnim novinarjem so v preteklih letih grozili in jih napadali, a opažamo, da se stanje slabša," je dejal predsednik hrvaške zveze novinarjev Zdenko Duka. "Zveza novinarjev je že dvakrat protestirala, zdaj pa potrebujemo močne ukrepe proti kriminalu."

Letos napadenih pet novinarjev
29. septembra se je 300 novinarjev pridružila protestu v Zagrebu proti vse večji ogroženosti novinarjev in tudi državljanov Hrvaške. EFJ je hrvaški zvezi novinarjev poslala pismo podpore, češ da je "šokirana, da so verbalni in fizični napadi na novinarje postali na Hrvaškem rutinska praksa".

Samo letos so napadli najmanj pet novinarjev: Danijelo Banko, Filipa Bralo, Iva Pukanića, Dušana Miljuša in Martina Franova.

Opis storilca:
Visok naj bi bil 195 cm, star okoli 35 let, vitke postave, krajših temnih las, kostanjevih oči in s 5-6 dni staro brado. Gornji del trenirke/jakne spominja na delavca, nosil pa platneno čepico temne barve.


Za zločinom Zemunski klan?
Srbski tabloid Press pa se je danes razpisal, da naj bi Pukanić deset dni pred umorom prijavil policiji, da mu neznanci pretijo s smrtjo in da so najeli brutalnega, "levoročnega morilca" Sretka Kalinića, da ga ubije.

Kalinić je pobegli pripadnik zloglasnega Zemunskega klana, ki so ga v Srbiji v njegovi odstotnosti obsodili na 40 let zapora zaradi sodelovanja pri atentatu na premierja Zorana Đinđića. Kalinića naj bi opazili na Hrvaškem, a mu je do zdaj stalno uspelo ubežati srbskim specialcem.

O grozodejstvih "levoročnega morilca"
Ta pošastni pripadnik Zemunskega klana, piše Press, je svojčas od vodje svoje tolpe Dušana Spasojevića celo iskal dovoljenje, da ubije celotno družino svoje soproge, ker da mu je bilo "pomembno samo, da se ubija". Kalinić je v Srbiji znan kot "levoročni morilec", ker naj bi večino svojih eksekucij izvršil z levo roko.

Po besedah neke priče naj bi Kalinić leta 1999 na Kosovu iz čistega miru ubil muslimana, ki se je pred njim vozil na kolesu, neki svoji žrtvi pa naj bi po umoru kosti zdrobil s kladivom in jih potopil v kislino.

Srbski minister policije Ivica Dačić je že sporočil, da bo policijska uprava Srbije kolegom iz Hrvaške nudila vso pomoč pri preiskavi umorov.

Mate: "Operativni kontakt" med slovensko in hrvaško policijo
Pomoč je ponudila tudi Slovenija. Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je namreč potrdil, da je v tej zadevi v petek prišlo do "operativnega kontakta" med slovensko in hrvaško kriminalistično policijo.

Po besedah Mateja je direktor uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Aleksander Jevšek hrvaški strani ponudil vse tehnične možnosti, ki jih ima slovenska policija, če bi jih Hrvaška morebiti potrebovala. Ob tem je minister poudaril, da Hrvaška za zdaj ni zaprosila za pomoč. Jevšek se je sicer s hrvaškimi kolegi pogovarjal po telefonu.

K. S.