Od jutri dalje bodo pri najtežjih primerih sodelovale združene sile organov pregona. Foto: Jutarnji list
Od jutri dalje bodo pri najtežjih primerih sodelovale združene sile organov pregona. Foto: Jutarnji list
Hrvaški oddelek je postavljen po ameriškem modelu FBI-ja. Foto: EPA

Policija tako ne bo več čakala več mesecev, da davčna uprava preveri dohodke ljudi, za katere sumi, da je njihovo premoženje nesorazmerno z dohodki.



Usposabljanje pri Američanih in Britancih
Za načelnika hrvaškega FBI-ja so imenovali Tihomirja Kralja, do zdaj načelnika oddelka za mamila na ministrstvu za notranje zadeve (MUP) in pristojnega za posebne kriminalistično-tehnične posle, tj. tajno opazovanje kriminalcev.

Kralj se je na to mesto pripravil s sodelovanjem na številnih seminarjih, na katerih so mu svoje izkušnje prenesli kolegi iz ameriškega FBI-ja, DEA-ja (urada za mamila), britanskega Scotland Yarda in Nacionalne policijske kriminalistično-obveščevalne službe.

Umora Hodakove in Pukanića spodbudila ustanovitev
Organizacijska shema novega telesa hrvaške policije je že postavljena - v sestav novega urada se bodo preselili najboljši strokovnjaki, ki jih ima MUP za boj proti organiziranemu kriminalu, mamilom, gospodarskemu kriminalu in korupciji. Ustanovili bodo tudi poseben oddelek, ki bo imel nalogo sodelovati z informatorji iz podzemlja.

Hrvaška policija naj bi že posnela glavne nosilce organiziranega kriminala v državi in zdaj naj bi se podala v akcijo. Čeprav se je o ustanovitvi hrvaškega FBI-ja pisalo in ga napovedovalo že od začetka leta, pa sta očitno umora Ivane Hodak in Ive Pukanića pospešila odločitev o oblikovanju posebnega policijskega telesa, ki se bo ukvarjal s preiskavami organiziranega kriminala na državni ravni.

K. S.