Dve različici fotorobota osumljenca so hrvaški policisti pokazali na včerajšnji konferenci. Foto: 24sata
Dve različici fotorobota osumljenca so hrvaški policisti pokazali na včerajšnji konferenci. Foto: 24sata
Prizorišče umora
Morilec naj bi razstrelivo sprožil iz bližine in opazoval eksplozijo. Foto: MMC RTV SLO
Zagreb po bombnem napadu

Po objavi fotorobota osumljenca za četrtkov bombni napad v središču Zagreba, v katerem sta bila ubita direktor tednika Nacional in njegov sodelavec Niko Franjić, je srbski tabloid Press poročal, da je atentat najverjetneje izvedel pobegli član zloglasnega Zemunskega klana Sretko Kalinić, saj fotorobot močno spominja nanj.

Na vpletenost Kalinića po poročanju Pressa kaže tudi razstrelivo PEP 500, ki naj bi bilo uporabljeno v napadu in se proizvaja v Srbiji, kjer ga tamkajšnji mafijci pogosto uporabljajo v medsebojnih obračunih. Kalinić tudi vedno gleda svoje žrtve, ko umirajo, zadnje dni pa naj bi ga opazili na Hrvaškem, še piše tabloid.

A srbski notranji minister Ivica Dačić za zdaj nima nobenih podatkov o sodelovanju srbskih državljanov v atentatu, po njegovih besedah pa se ljudje, ki jih mediji omenjajo v zvezi z napadom, že dolgo več ne nahajajo na območju Srbije. Ob tem je obljubil, da bodo vse relevantne podtake v zvezi s tem posredovali hrvaški policiji, s katero sodelujejo že dalj časa.

Prvi rezultati objave fotorobota
Objava fotorobota osumljenca je prinesla prve rezultate, je sporočila zagrebška policija. "Do zdaj smo imeli 51 prijav meščanov, ki so v fotorobotu prepoznali nekoga. Večino smo jih že preverili in zanje se je izkazalo, da nimajo nikakršnih povezav s samim dogodkom, toda en del se še preiskuje," je povedal načelnik urada policije Krunoslav Borovec na današnji novinarski konferenci.

Borovec je dodal, da potekata intenzivno sodelovanje in izmenjava informacij s policijami iz sosednjih držav, tudi s Slovenijo, kar je včeraj potrdil slovenski minister za notranje zadeve Dragutin Mate.

"Policija se spozna na svoj posel"
Borovec je še zaprosil medije, naj ne vodijo lastnih preiskav, in dodal, da postopek poteka "precej širše, kot bi si lahko predstavljali in zamislili". Analiza varnostnih kamer sicer še vedno poteka in Borovec ni želel povedati, ali je človeka s fotorobota katera izmed kamer posnela.

Na vprašanje, kako komentira izjavo predsednika Stjepana Mesića, da bi morala policija zaslišati soprogo ubitega Pukanića, Mirjano Pukanić, pa Borovec pravi: "Policijska ekipa, ki vodi to preiskavo, se zelo dobro spozna nas svoj posel, ne glede na nasvete."

K. S.

Zagreb po bombnem napadu