Prijetje osumljencev za umor Pukanića in Franjića. Foto: www.hrt.hr
Prijetje osumljencev za umor Pukanića in Franjića. Foto: www.hrt.hr
Človek, ki naj bi pripeljal skuter z eksplozivom
Eksploziv je bil nameščen v skuterju. Foto: EPA
Aretacije na Hrvaškem
Ukrepi po atentatu v Zagrebu

Policija je v sredo popoldne v Spačvi pri Vinkovcih, 60 km od meje s Srbijo, aretirala Roberta Matanića, njegovega bratranca Luko Matanića ter Srba Svetozara Đuranovića in Bogoljuba Kuzmanovića, v Zagrebu pa so aretirali Amirja Mafalanija in dekle Roberta Matanića. Pri tem sta bila ranjena dva od prijetih in dva policista. Osumljeno četverico so vso noč zasliševali, še danes pa naj bi stopili pred preiskovalnega sodnika. Bratranca Matanić in Mafalanija so že v preteklosti povezovali z likvidacijami, ki so jih naročevale balkanske mafije. Notranji minister Tomislav Koromarko je že včeraj potrdil, da so na sledi krivcem.

Policija je v zgodnjih jutranjih urah povabila odvetnika Roberta Matanića Zorana Pilipovića na sedež policije v Zagrebu in ga seznanila, da je njegova stranka osumljena za četrtkovo eksplozijo. Pilipović je potem povedal, da je komaj prepoznal Matanića, saj naj bi bil ta ves krvav in v povojih.

Osumljeno trojico, oba Matanića in Mafalanija, so že pred leti obravnavali hrvaški policisti in tajne službe drugih držav, povezovali pa so jih s srbskim mafijskim šefom Sretenom Jocićem - Joco Amsterdamskim. Imeli naj bi izkušnje, bodisi vojaške bodisi policijske, ob prijetju pa so imeli pri sebi orožje. Robert Matanić je zaradi obtožb, da je likvidiral več voditeljev mamilarskih klanov v Bolgariji, tam prestal osem mesecev in 19 dni zaporne kazni, izpuščen pa je bil zaradi pomanjkanja dokazov.

Prijeli več ljudi, ki naj bi bili vpleteni v umor
V Zagrebu in Slavoniji je policija prijela še pet ljudi, ki naj bi bili povezani z umorom lastnika in direktorja revije Nacional. Šlo naj bi za ljudi, ki so policistom znani že od prej, povezani pa naj bi bili z vrsto mafijskih umorov izven Hrvaške.

Videoposnetek voznika eksploziva
Policija je v sredo sicer pokazala posnetek človeka, ki je pred dnevi v bližino vozila Iva Pukanića pripeljal eksploziv in pozvala javnost, naj sodeluje pri identificiranju. Preiskava je že pokazala, da je bil eksploziv nastavljen v skuterju, ki je bil parkiran v bližini Pukanićevega avtomobila, eksplodiral pa je ravno v trenutku, ko je Pukanić s svojim službenim kolegom Nikom Franjićem, ki je prav tako umrl, odpiral vrata svojega avtomobila.

Skuter ni imel registrskih tablic, storilec pa ga je na omenjeno mesto parkiral v poznih popoldanskih urah. Človek, ki je motor pripeljal, je imel ves čas na glavi varnostno čelado, zaradi česar ga je na posnetkih varnostnih kamer težko identificirati, a policiji je uspelo dobiti nekaj izjav prič, ki trdijo, da so osumljenca videli. Policija je do osumljenih prišla prek serijske številke motorja.

Vasić: Mafije med seboj sodelujejo
O sodelovanju mafij na področjih Balkana in umoru Pukanića pa smo na MMC-ju govorili tudi s srbskim novinarjem in analitikom Milošem Vasićem. Ta je dejal, da mafije sodelujejo že od vsega začetka, saj skrbijo, da gre njihovemu poslu dobro. "Posel nima nobenih mej," je dodal.

Sicer pa je izrazil prepričanje, da je Pukanića ubil nekdo, ki je imel zelo velik motiv za umor Pukanića, pri čemer ga je grabila tudi panika, saj se je umor zgodil le deset dni po umoru Ivane Hodak. "To je v času, ko je bila hrvaška policija nervozna in previdna, hkrati pa tudi pod velikim pritiskom javnosti. Po ocenah nekaterih kriminalistov, s katerimi sem govoril, je nekdo želel za vsako ceno utišati Pukanića, razlogi pa niso nujno povezani tudi z umorom Hodakove," je povedal Vasić.

Po njegovem mnenju Pukanić ni bil ubit zaradi svojega novinarstva in zaradi objav v Nacionalu, temveč je prepričan, da je umrl zaradi njegovega načina življenja in ljudi, s katerimi se je družil, in zaradi stvari, s katerimi se je ukvarjal, ki pa sicer niso povezane z novinarstvom.

Za popolnoma brezpredmetno pa je označil pisanje srbskega medija Press, da se za umorom skriva Sretko Kalinić, ki naj bi bil povezan tudi z umorom nekdanjega srbskega premierja Zorana Djindjića. "To je popolnoma brezpredmetna špekulacija s senzacionalističnim predzankom. Oni vedno, ko je nekdo ubit, pišejo, da za umorom stoji Sreteko Kalinić, kar je povsem neresno. Za take trditve ni nobenih indicev," pravi Vasić.

M. R./K. T.

Aretacije na Hrvaškem
Ukrepi po atentatu v Zagrebu