Hrvaška policija išče sledi do organizatorjev umora. Foto: EPA
Hrvaška policija išče sledi do organizatorjev umora. Foto: EPA
Umor Pukanić
Policija sumi, da je eksplozivno telo na kraj zločina dostavil Željko Milovanović. Foto: EPA

Hrvaška policija: vemo, kdo je izvedel atentat na Iva Pukanića in Nika Franjića, zdaj bomo poiskali še naročnike.

Takšno je bilo osrednje sporočilo hrvaške policije na današnji tiskovni konferenci. Kot je dejala tiskovna predstavnica zagrebške policijske uprave Aleksandra Ljuba, policija nadaljuje preiskavo, pri tem pa tesno sodeluje s policijo BiH-a in Srbije pri iskanju pobeglih osumljencev. Kot je znano, je Željko Milovanović pred stavbo Nacionala pustil skuter z eksplozivno napravo, ki je ubila direktorja Nacionala Iva Pukanić in Nika Franjića. Milovanović je bil leta 1994 obtožen vojnih zločinov proti vojnim ujetnikom, za njim pa je bila razpisana tudi mednarodna tiralica. Zaradi vpletenosti v umor je policija ovadila pet ljudi: Roberta Matanića, Luko Matanića, Amirja Mafalanija, Borisa Gudurića in že omenjenega Milovanovića. Prvi trije so v priporu, medtem ko zadnja dva policija še išče.

Hrvaški Index piše, da je nemški Deutsche Welle objavil, da so hrvaški mediji pomagali Milovanoviću, da je pobegnil pred roko pravico. Hrvaški medijo so namreč objavili neuradno novico, da ga policija sumi vpletenosti v umor, in ga tako opozorili.
Milovanović naj bi včeraj za las ubežal roki pravice v Republiki srbski, stanivanje v Doboju je namreč zapustil le 10 minut pred prihodom policije. Milovanovića naj bi v primeru Pukanić izdala napaka: v prostoru, v katerem so ga posnele varnostne kamere, je snel kapo. Ko se je pretekli četrtek napotil proti mestu, kjer je pred poslopjem tednika Nacional pustil eksploziv, je skoraj kilometer hodil s kapo na glavi, ko pa jo je snel, ni opazil kamere. Forenziki so na kraju zločina našli tudi DNK osebe, ki naj bi sprožila eksplozijo, in ga bodo zdaj primerjali z DNK-jem osumljencev, z vzorci DNK-ja dveh srbskih osumljencev, ki jih še čakajo, in Elvisa Hadžića, s katerim sta se Robert in Luka Matanić, prav tako ovadena zaradi suma vpletenosti v dvojni umor, srečala v četrtek. V Hadžićevi hiši naj bi policija našla tudi eksploziv. Sodišče v BiH-u je zanj odredilo enomesečni pripor, kot državljana BiH-a pa ga ne morejo izročiti hrvaškim oblastem.

Tiskovni predstavnik sodišča v Osijeku Miroslav Rožac je sporočil, da so Milovanovića leta 1994 iskali zaradi vojnih zločinov proti vojnim ujetnikom na območju hrvaške Baranje. Za njim so takrat razpisali mednarodno tiralico, saj je bil hrvaškemu pravosodju, ki ga za omenjeno kaznivo dejanje še vedno išče, nedosegljiv.

Pripadnik Rdečih baretk
42-letni Milovanović, znan po vzdevkih Gavro, Rdeči veter in Letalec, je nekdanji pripadnik zloglasne posebne enote srbske policije Rdeče baretke, ki ji je poveljeval Milorad Luković - Legija. Zadnje omenjeni je bil glavni organizator umora nekdanjega srbskega premierja Zorana Đinđića. Poleg Milovanovića je na prostosti še ena oseba s srbskim državljanstvom, po neuradnih podatkih naj bi šlo za že omenjenega Borisa Gudurića.

Kot je znano, naj bi naročnik za umor Pukanića plačal 150.000 evrov, za zdaj pa ni nobenih dokazov, ki bi kazali na to, da je za umorom oggovoren Srb Sreten Jocić, znan kot Joca Amsterdam, eden izmed glavnih mafijskih šefov srbskega podzemlja.

Matanić ni le dostavil skuterja?
Robert Matanić, ki ga je policija skupaj z njegovim bratrancem prijela v četrtek blizu hrvaško-srbske meje, ko se je sešel s prav tako prijetim Srbom Slobodanom Bobo Đuranovićem, sicer tesnim sodelavcem Jocića, je priznal, da je vpleten v organizacijo umora Pukanića, podrobnosti pa niso znane. Sodniku in policiji naj bi Matanić zatrdil, da je le dostavil skuter in ga predal Milovanoviću, a kot pišejo hrvaški mediji, naj bi imela policija dokaze, da to ni bilo vse. Matanić trdi, da naj bi skuter dostavil kot povračilo za pomoč, ki sta mu jo nudila Milovanović in Gudurić: leta 2005 naj bi mu v Srbiji plačala odvetnika.

Kot razkrivajo dozdajšnji podatki, naj bi se Matanića na dan umora srečala s Hodžićem, same priprave pa naj bi se začele že mesec prej, v ta namen pa so organizatorji atentata v središču Zagreba najeli tudi dve stanovanji. Atentat naj bi bil naročen že sredi leta.

K. T.