Željka Milovanovića na Hrvaškem iščejo že nekaj let zaradi vojnih zločinov proti vojnim ujetnikom v Baranji. Foto: EPA
Željka Milovanovića na Hrvaškem iščejo že nekaj let zaradi vojnih zločinov proti vojnim ujetnikom v Baranji. Foto: EPA
Hrvaška policija
Za umor Pukanića in Franića je hrvaška policija doslej ovadila pet ljudi. Foto: EPA

Hrvaška policija je zaradi nesodelovanja srbske in črnogorske policije v primeru umora direktorja hrvaškega tednika Nacional in njegovega sodelavca Nike Franića obvestila mednarodne ustanove, ki se ukvarjajo s spremljanjem organiziranega kriminala, piše Jutarnji list.

Optimistične izjave predstavnikov hrvaških sosed takoj po brutalnem umoru v središču Zagreba se niso udejanjile in poleg srbske ter črnogorske policije pri preiskavi ni v pomoč niti policija Republike srbske.

V atentatu na Pukanića in Franića so sodelovali srbski in črnogorski državljani, zato so na Hrvaškem nezadovoljni, ker srbska policija sploh ni zaslišala domnevnega srbskega mafijskega botra Sretena Jocića, bolj znanega pod vzdevkom Joca Amsterdam, saj je v bombnem napadu sodeloval tudi Svetozar Djurović, njegova desna roka.

Osumljenci za atentat so uporabljali telefonske kartice, ki pripadajo mobilnim omrežjem v Srbiji in Črni gori, vendar do zdaj policisti iz omenjenih držav hrvaškim kolegom še niso posredovali klicanih številk s teh kartic.

Milovanović pripravljal atentat na papeža
Republiki srbski hrvaški organi očitajo, da jim je spodletelo prijetje Željka Milovanovića, ki ga sumijo, da je pred sedežem Nacionala v Zarebu podstavil bombo, ki je ubila Pukanića in Franića. Policija Republike srbske naj bi v stanovanje v Doboju, kjer se je skrival Milovanović, vdrla le nekaj minut, preden je ta pobegnil. Nekateri namigujejo, da se ima za svoj pobeg zahvaliti policijski in politični zaščiti.

Milovanović, nekdanji pripadnik zloglasnih srbskih Rdečih baretk, naj bi v zadnjih letih pripravljal tudi druge atentate. Na policiji Republike srbske menijo, da je pripravljal tudi neuspešna atentata na papeža Janeza Pavla II. in premierja Republike srbske Milorada Dodika, piše tednik Slobodna Bosna.

Po pisanju tednika je policija Republike srbske leta 2003 preprečila atentat na papeža, ki naj bi bi ga skušali ubiti med njegovim obiskom v Banjaluki. Takrat so sprožili veliko policijsko akcijo, med katero so spremljali okoli 200 sumljivih ljudi, tudi več članov četniškega gibanja. Z omenjeno akcijo je policiji takrat uspelo atentat preprečiti.

G. V.